Rakip ülkelerdeki kuraklığın Türk zeytinyağına fırsat yarattığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Ali Nedim Güreli, "Bu sezon zeytinyağı ihracatımız yüzde 320 oranında artış gösterdi. 32 bin ton zeytinyağı ihraç ettik" dedi. Güreli, "2010/11 sezonunda zeytinyağı ihracatımız 13 bin tona kadar gerilemişti. 2011/12 sezonunda 19 bin tona çıkan ihracatımız, kasım ayında başlayan yeni sezona çok iyi başladı" diye konuştu.

40 milyon doları aştı

2013 yılına hızlı bir giriş yapan zeytin ve zeytinyağı sektörü özellikle zeytinyağı ihracatındaki artış sayesinde şubat ayında ihracatını en fazla arttıran sektör oldu. 2012 Şubat ayında 10 milyon 24 bin dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihraç eden EZZİB üyeleri, 2013 Şubat ayında yüzde 303'lük rekor artışla ihracat gelirini 40 milyon 253 bin 380 dolara yükseltti.

'AB kota vermiyor'

Avrupa Birliği'nin Tunus zeytinyağına 52 bin ton kota verirken Türk zeytinyağına 100 tonluk kota uyguladığını kaydeden Güreli, şunları söyledi: "AB'den kota alamıyoruz. Kotayı devlet alıyor. Ama AB, zaten bu kotaları belli başlı tavizler karşılığında veriyor. Örneğin kırmızı eti taviz olarak karşımıza çıkarıyor. Bu nedenle AB'den kota alamıyoruz. İspanya, İtalya gibi AB ülkesi ülkeler, ihraç ettiğimiz zeytinyağını geçici kabulle alıyor ve diğer ülkelere ihraç ediyor. Bizim en büyük pazarımız ABD ve Suudi Arabistan. Bu ülkeler ihracatımızda ilk iki sırayı alıyor."

Dünya ikincisi olacak

Zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 180 milyona çıkaran Türkiye önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğine yerleşmeyi planlıyor. 650 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretiminin hedeflendiği zeytincilik sektöründe ihracatı artırmak için yoğun tanıtım kampanyası yürütülüyor.

Avrupa'daki en düşük hasat

Zeytinyağının Avrupa'da hızla azaldığı ortaya çıktı. İngiltere'de yapılan araştırmalar, geçen yıla oranla Akdeniz'deki zeytin hasatının yarı yarıya azaldığını gösterdi. Avrupa'daki, özellikle de İspanya'daki kuraklık nedeniyle meydana gelen sorunun, ülkedeki hasatın yüzde 60 oranında azalmasına neden olduğu belirtildi.
Kuraklık yüzünden zeytinyağı üretiminde güçlük yaşayacak ülkeler arasında bu yıl Türkiye'nin de aralarında olduğu Yunanistan, İtalya ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleri de yeralıyor.