Önceki krizde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın haklı çıktığını ve krizin Türkiye'ye teğet geçtiğini hatırlatan Koç, ama bugünkü dönemin o günkü dönem olmadığını söyledi.
Antalya'nın Belek Turizm Beldesi'nde Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği'nin (POYD) düzenlediği geleneksel aylık toplantısına katılan Rahmi Koç, dünyada değişen şartlara ayak uydurulmazsa başarılı olunamayacağını  belirtti. Koç, Türkiye'nin, iş aleminin ve kişilerin bu değişime ayak uydurmak zorunda olduklarını dile getirerek, "Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde  şartlar çok daha katı ve değişken olacaktır. Bilmiyoruz bugün Avrupa Topluluğu ne  karar alacaktır. Bu Türkiye'ye, istesek de istemesek de bize tesir edecektir"  dedi.
Türkiye'nin ticaretinin yüzde 60'ının, Koç Topluluğu'nun ise yüzde 55'inin Avrupa Birliği ülkelerinden olduğuna işaret eden Koç, "Onların getirdiği  yavaşlatma, sıkıntı, hepimizi etkileyecektir. Çok dikkatli olmamız lazım.  Hükümetimizin de gerekli tedbirleri, kararları hadiselerin arkasından değil önüne  geçerek alması lazım. Bu devir bizi teğet geçti devri değildir" diye konuştu.  Önceki krizde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın haklı çıktığını ve krizin Türkiye'ye teğet geçtiğini belirten Koç, o zaman Türkiye'deki bankaların  Amerika'daki gibi 'kimin eli kimin cebinde, ne olduğu belli olmayan" bankalar olmadığını ve özvarlıklarını yapılandırdığını ifade etti. Koç, "Ama bugünkü  dönem o günkü dönem değil" dedi.
Turizmle ilgili bir soru üzerine Koç ise Türk turizminde bir numaralı sorunun kalifiye, görgülü, disiplinli, terbiyeli personel eksikliği olduğunu söyledi. İkinci sorunun hak edilen gelirin elde edilememesi olduğunu savunan Koç,  "Turizmde layık olduğumuz geliri elde edemiyoruz. Herşey dahil, turizmi öldürdü. Ondan bir an evvel çıkın. 1-2 sene sıkıntı çekersiniz belki ama ondan sonra rahat edersiniz" dedi.
Türkiye'nin hak ettiği geliri alması gerektiğini belirten Koç, turizmden  elde edilen gelirin yavaş yavaş azalmaya başladığını kaydetti. 2004 yılında bir  turistin kişi başına harcamasının 705 dolar olduğuna işaret eden Koç, geçen yıl  bu rakamın 546 dolara düştüğünü kaydetti. Türkiye'nin üçüncü sorununun ise imajla  ilgili olduğunu dile getiren Koç, "Türkiye'nin son zamanlarda imajı yükseldi.  Türkiye bir turizm destinasyonu oldu ama memleketi daha iyi satmamız lazım" dedi.  Koç, "Demokrasinin, hukukun daha çok yerine  oturması lazım. Turistlere muamelelerimiz bazen çok feci, acıklı, utandırıcı"  dedi.
Rahmi Koç, POYD toplantısında  '50 yaşında olsaydınız ne  yapardınız' sorusu üzerine, 32 yıl önce 50 yaşında olduğunu ve o dönemlerde Türkiye'de 1980 ihtilali yaşandığını, işlerini kapalı ekonomide yürüttüklerini  vurguladı. Bugün ise şartların bambaşka olduğunu dile getiren Koç, Türkiye'nin dünya ile özellikle de girse de girmese de AB ile entegre olduğunu kaydetti. Senelerin su gibi geçtiğini dile getiren Koç, "Her sene insanın üzerine bir yük  daha getiriyor. Sağlık demokrasi gibidir. Elden gitmeyince kıymetini bilinmez.  Sayın Başbakana öyle bir mektup yazdım ve 'Aman dikkat et' dedim, sağlık çok  önemlidir" diye konuştu.
Dünyada her ülkeden işadamları tanıdığını ve hepsinin aynı etik kurallara  uyduğunu belirten Rahmi Koç,  işadamlarının bunun için kanuna ihtiyacı olmadığını söyledi. İşadamlarının yapıları, iş tecrübeleri ve anlayışlarıyla etik kuralları uyguladıklarını dile getiren Koç, şöyle konuştu:  "Bizim yeni Türk Ticaret Kanunu çok kısıtlama getiriyor. Yalnız Ticaret  Kanunu değil, hükümetimizde bir kısıtlama seziyoruz biz. Bugün Ankara'da TUSİAD  Başkanımızın söylediği gibi, öyle kısıtlama getiriyorlar ki bizi neredeyse  caydırıyorlar. İş yapmak zorlaşıyor. Bunun sebeplerinden biri hala ekonominin  yüzde 50'si kayıt dışı. Bunu kayıt altına alacaklarına ki zor, yerine direk,  endirek vergiler getiriliyor. Ve vergi ödeyen yüzde 50 ödeyemeyen yüzde 50'nin cezasını çekiyor. Bakın bakalım dünyanın hiçbir yerinde bizim kadar ağır vergiler  yok. Dolayısıyla ben şunu iddia ediyorum ki vergileri düşürsünler, vergi  ödemeyenlere ağır ceza getirsinler, daha az maliyetle daha fazla vergi toplarlar. Bizim  hükümetimiz, maliyecimiz veya hazinemiz baksın başka ülkelere. Çünkü herşeyimizi  Avrupa'yla, Amerika'yla eşitlemeye çalışıyoruz. Kanunlarımızı, anayasamızı.  Vergileri indirerek daha çok vergi toplamak mümkündür. Çünkü vergileri bir  noktaya getirerek adamı teşvik ediyorsunuz vergi ödememe yollarına gitmeye,  kaçakçılığa."
GOLF turizminin dünyada 96 milyar dolar gibi korkunç bir büyüklüğe eriştiğini dile getiren Rahmi Koç, golf turizmi için seyahat edenlerin diğer turistlere göre üç kat daha fazla  para harcadığına işaret etti. Koç, İspanya'da 16.5 milyar dolar iken Türkiye'de sadece golf turizminin 2 milyon dolar olduğunu söyledi. Bunun sebebinin Türkiye'deki büyüklerin golf oynamamasına bağlayan Rahmi Koç, "Dünyada yegane bir şehir var golf kulübü olmayan, o da Ankara. Bu utanılacak bir olay." diye konuştu.