Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK) tarafından hazırlanan, bilişim sektöründe 2012 yılı değerlendirme raporunu açıkladı.
Yıldırım, Türkiye'nin 2012 sonu itibarıyla, kişi başı 291 dakika ortalama aylık mobil telefonla konuşma süresi ve toplam 175 milyar adet kısa mesajla Avrupa'nın zirvesinde yer almaya devam ettiğini belirterek, "Hem konuşma süresinde hem de SMS'de Avrupa birinciliği Türkiye'nin GSM altyapısının gücüne işaret ediyor. Yıllardır yapılan yatırımlar sayesinde GSM'de Avrupa'nın en iyi altyapısına sahip ülkesiyiz" dedi.

İnternette % 42 artış

Mobil internet kullanımındaki artışa paralel veri trafiğinin de arttığını vurgulayan Bakan Yıldırım, "2011 yılında veri gelirleri yüzde 7.3 iken, bu oran 2012'de yüzde 10 seviyelerine çıktı. Bu durum Mobil hatların daha çok veri için kullanılmaya başlandığını gösteriyor. Bu trend önümüzdeki yıllarda da sürecektir" değerlendirmesini yaptı.

10 yıl önce genişbant abone sayısı 20 bin civarındayken bugün rakamın 20 milyon kişiyi geçtiğini kaydeden Bakan Yıldırım, Türkiye'de internet abone sayısının son bir yılda yüzde 42'nin üzerinde arttığını belirtti. 20 milyon hızlı internet abonesinin 12 milyondan fazlası mobil internet abonelerinden oluştuğunun altını çizen Bakan Yıldırım, "42 milyon 3G abonesinin üçte biri mobil interneti aktif olarak kullanıyor" dedi.

5.7 milyar lira yatırım

Binali Yıldırım, elektronik haberleşme sektöründe 2012 yılında yapılan toplam yatırım miktarının 5.7 milyar lirayı aştığını belirterek, şöyle konuştu: "Türk Telekom ve mobil şebeke işletmecileri tarafından yapılan yatırım miktarı 3.7 milyar liraya ulaştı. Söz konusu işletmeciler haricindeki işletmeciler tarafından 2012 yılında yapılan toplam yatırım miktarının ise 2 milyar lirayı aştığını görüyoruz" dedi.