Burada düzenlenen basın toplantısında konuşan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, SOCAR Türkiye'nin Petkim yarımadasındaki yatırımlarını değerlendirdi. Azerbaycan'dan gelen basın mensuplarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Korkut, şunları söyledi: "SOCAR Grubu'nun, Petkim yarımadasındaki vizyonu çerçevesinde yaptığı çok önemli yatırımlar, 'Tek millet, iki devlet' olgusunu güçlendiriyor. Çalışmalar çerçevesinde Star Rafinerisi'nin toplam altyapı yatırımının yüzde 42'si, hafriyatının da yüzde 82'si tamamlandı. Çalışmaların 2017'nin ikinci yarısında tamamlanmasını ve rafinerinin 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesiyle devreye girmesini planlamaktayız. Bu yatırım, ülkemizin cari açığını azaltmaya büyük katkı sağlayacaktır. Diğer taraftan Petkim Konteyner Limanı'nda da hafriyat çalışmaları devam ediyor. Liman yatırımının ilk fazının, 2015 yılının ilk çeyreğinde 1,5 milyon TEU konteyner kapasitesiyle devreye girmesini planlıyoruz. İzmir Alsancak Limanı'nın iki katı büyüklüğe sahip olacak olan Petkim Limanı, Ege Bölgesi'nin gelişimine büyük katkı sağlayacak."

'SOCAR TÜRKİYE'NİN KATTIĞI DİNAMİZM, PETKİM'İN KÂRINA YANSIDI'

SOCAR Türkiye'nin vizyonu çerçevesinde yapılan rafineri, petrokimya, enerji ve lojistiği kapsayan entegre yatırımların yarımadaya önemli üretim katkısı sağlayacağının altını çizen Genel Müdür Korkut, bu bakış açısının kattığı dinamik ve pazar odaklı yaklaşımın olumlu sonuçlarının, Petkim'in üçüncü çeyrek sonunda elde ettiği kârla ispatlandığını belirtti. Geçen yılın dokuz aylık finansal sonuçlarına göre 27 milyon TL net dönem zararı olan Petkim, 2013 yılının aynı döneminde ise 48,6 milyon TL net kâr açıkladı.

'İKİ KARDEŞ ÜLKE ADINA ÇALIŞMALARDAN GURUR DUYUYORUZ'


Petkim'in, özelleştirilmesinin ardından dinamik, etkin ve verimli bir yapıya büründüğünü vurgulayan Sadettin Korkut, "Gelinen noktada SOCAR Türkiye'nin ortaya koyduğu vizyonu, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkisinin somut sonuçlara ulaşması olarak değerlendiriyoruz. Bu vizyon çerçevesinde yatırımların tamamlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.