Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası ile ilgili suskunluğunu bozdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirilerine maruz kalan Merkez Bankası'nı savunan Babacan, yetkin bir ekipleri olduğunu ve Merkez Bankası'na güvendiklerini söyledi. Babacan, banka yetkililerinin doğru zamanda doğru şeyi yapacaklarını da söyledi.

Ali Babacan, G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları ile bir araya geldi. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ndeki görüşmeler basına kapalı olarak gerçekleşti. Babacan daha sonra G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı kapsamında, OECD'nin 2015 yılı "Büyümeye Geçiş/Going for Growth" adlı raporunun tanıtım toplantısında kameraların karşısına geçti.

MERKEZ BANKAMIZIN MİSYONU NETTİR


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir soru üzerine Merkez Bankası'yla ilgili açıklamalarda bulundu. 2008-2009 krizinden bu yana Merkez Bankaları ile hükümetler arasında ilişkilerin değiştiğini söyleyen Babacan, " Daha yakın ilişki söz konusu. Özellikle finansal sektörle her şeyin karıştığı durumlarda Merkez Bankaları ile hükümetler ortak çalışıp çözüm bulmaya çalışıyorlar. Bizim Merkez Bankamızın misyonu çok nettir kanunda" dedi.

DOĞRU ŞEYİ YAPACAKLARDIR DOĞRU ZAMANDA


Ali Babacan, " Bizim Merkez Bankamızın objektif fonksiyonu çok nettir kanunda. AK Partinin programında, seçim manifestosunda, hükümet programlarında da vardır. Bu çok net yazılmıştır. Merkez Bankasının işi ve onlardan beklenti nedir diye. Bu bağlamda gayet yetkin bir ekibimiz var. Kendilerine güveniyoruz ve inanıyoruz ki doğru şey yapacaklar doğru zamanda" diye konuştu.

ZORLUKLARI AŞMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "OECD Ekonomik Politika Reformları 2015; Büyümeye Geçiş Raporu'nun tanıtımında yaptığı konuşmada ise global ekonominin halen kilit zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek," Yüksek işsizlik, verimliliğin yavaşlaması, kamunun yüksek bütçe açığı ile mali sektördeki kırılganlıkların halen önemli zorluklar, bunları aşmaya çalışacağız" dedi.

G20'NİN TEMSİL GÜCÜ YÜKSEK

G20'nin 2007-2008 yılından beri politika danışmanlığı ve koordinasyon açısından en öncelikli forum olduğunu söyleyen Babacan, G20'nin yüksek bir temsil gücüyle, dünya nüfusunun üçte ikisini, ticaretin yüzde 75'ini, GSYH'nin de yüzde 85'ini temsil ettiğini hatırlattı.G20 dönem başkanlığında 3 şeye konsantre olmaya karar verdiklerini söyleyen Babacan, bunların uygulama, yatırımlar ve kapsayıcılık olduğunu açıkladı.

İRADE EKSİKLİĞİ

Birçok ülkede problemlerin ve bunların nasıl çözüleceğinin bilindiğini, ancak bunun için irade ve cesaretin gerekliliğinin fark edilemediğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Özel-kamu ortaklığı modeller daha yoğun kullanılabilir "dedi.

Hem gelişmekte olan ülkelerin hem de gelişmiş ekonomilerin daha fazla yatırıma ihtiyaç duyduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Babacan, "Gelişmekte olan ekonomiler altyapı yatırımına daha fazla ihtiyaç duyuyor gibi. Fakat bugünlerde birçok gelişmiş ekonomiye baktığımız zaman, görüyoruz ki onların da acil olarak yapısal reformlara, daha fazla olarak ise altyapı yatırımlarına ihtiyaçları var" diye konuştu.

YATIRIM TAVSİYESİ

OECD'nin ülkelere yatırım yapmaları tavsiyesinde bulunduklarını açıklayan Ali Babacan, "O noktada biz inanıyoruz ki, kamu -özel sektör iş birliği gibi özel-kamu ortaklığı modeller daha yoğun kullanılabilir. Daha çok özel kaynağı, kamunun yapısal yatırımlarına yönlendireceğiz. Bu konu üzerinde çalışmak lazım. Dünyada ders çıkarabileceğimiz başarı öyküleri var. Negatif faiz oranları çağındayız. Herkes, uzun dönem riski iyi yönetilebilen yatırımları aramakta ve altyapı yatırımları aslında bu konuda iyi bir fırsat" diye konuştu.

IMF BAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜ


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin Dönem Başkanlığında G-20 Gündemi Konferansı kapsamında Güney Kore Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Strateji Bakanı Choi Kyung-hwan, İngiltere merkez bankası Başkanı Mark Carney, IMF Başkanı Christine Lagarde ve Fransa Maliye ve Kamu Hesapları Bakanı Michel Sapin ile görüştü. İkili görüşmeler basına kapalı olarak gerçekleştirildi.