Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, PTT'nin özerk bir şirket olarak faaliyet göstermesi için harekete geçti. Hazırlanan taslağa göre, KİT olan PTT, anonim şirket olarak faaliyet gösterecek ve kısa adı 'PTT AŞ' olacak. Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi, bankacılık, sigortacılık, her türlü tahsilat, ödeme, bilet ve ürün satışı da dahil her türlü finansal hizmetlerle adres bilgi kayıt sistemi ve her türlü taşımacılık hizmetlerini de içerecek şekilde posta ve lojistik hizmeti sunacak. PTT tekeli dışındaki gönderileri taşımak isteyen kurye ve kargo şirketlerinin de mutlaka anonim şirket olması gerekiyor.

Özel de 'hafif' taşıyacak

PTT halen bütün gönderileri yapma konusunda tekel hakkını elinde bulundursa da düzenlemeyle, mektup tekeli de 5 yıl içinde kademeli olarak kalkacak. Özel sektör de artık belli bir ağırlığın altındaki postaları taşıyabilecek. PTT'nin elindeki posta tekeli, kurye şirketleriyle PTT arasında zaman zaman gerilime neden oluyor. PTT, yasadışı mektup ve fatura dağıtan kurye şirketlerine karşı dava açıyor.

Düzenlemeyle, ilk aşamada 150 gramın üzerindeki gönderilerde PTT'nin tekelinin kaldırılmasını planlanıyor. 2 yıl içinde ise ağırlığın aşamalı olarak 100 grama düşürülmesi, AB'ye üyelik için şartlara uyulması içinse 50 grama inmesi hedefleniyor.

Postaya lisans şartı

Konuyla ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) görev verilecek. BTK'nın halen 7 olan üye sayısı değişmeyecek. Ancak görevi son bulan ilk üyenin yerine posta sektöründen bir isim atanacak. Posta işine girecek şirketler, BTK'dan yetki alacak ve denetlenecek.

Hizmet açığı var


Konuya yönelik olarak bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, PTT'nin tekel hakkına rağmen yüzlerce kargo ve kurye şirketinin yasal dayanağı olmadan çalıştığını belirterek, 'PTT mahkemelik olup kapatıyor ama bir başkası açılıyor. Çünkü bir hizmet açığı var. Hızla yasal düzenleme yapmamız ve serbestleştirme getirmemiz lazım. Yeni yasama döneminde bunu getireceğiz' dedi.