Gamze Geçer- OSBÜK Ege Bölgesi Toplantısı'nda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Yerli ve milli üretim politikasından geri dönüş yoktur. Ok yaydan çıkmıştır ve hedefe ulaşacaktır. Nasıl ki; Afrin'e yerli ve milli gücümüzle yürüyorsak, büyük Türkiye hedefine de aynı güçle yürüyeceğiz" dedi.

OSB'lerin sorunlarını yerinde tespit etmek amacıyla Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından daha önce Marmara Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi'ndeki tüm OSB'lerin katılımıyla gerçekleştirilen bölge toplantılarının 4.'sü Ege Bölgesi'ndeki OSB'lerle gerçekleştirildi. OSBÜK Ege Bölgesi Toplantısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve Torbalı Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde EBSO binasında yapılan toplantıda Ege Bölgesi'ndeki OSB'lerin sorunlarının ve önerileri konuşuldu. Toplantıya; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ve Ege Bölgesi'nde faaliyette bulunan 50 OSB temsilcisi katıldı.

Burada konuşma yapan Bakan Özlü, İzmir'in Türk ekonomisi ve sanayisi için son derece önemli ve stratejik bir şehir olduğunu vurguladı. Bakan Özlü, "İzmir, Akdeniz havzasının yeni çekim merkezi olabilecek geniş bir potansiyele sahiptir. İzmir büyüyen, gelişen, sanayileşen Türkiye'nin sembol şehirlerinden biri olmuştur. İzmir'in bu yönü hepimiz için, tüm Türkiye için bir gurur kaynağıdır. İzmir, sadece ülkemizin değil, dünyanın önde gelen 'marka kentlerinden' biri olmayı başarmıştır. Elbette İzmir'i belli sektörlerle sınırlamak, bu şehre haksızlık olacaktır. Sanayi, ticaret, eğitim, sanat, enerji, sağlık, tarım, madencilik gibi birçok alanda geniş potansiyeli olan İzmir'in, bu yönlerinin fırsata dönüştürülmesi şarttır" dedi.

TÜRKİYE İÇİN BİR FIRSAT

Türkiye'nin artık kendi teknolojisini üreten bir ülke olması gerektiğini vurgulayan Bakan Özlü, şu ifadeleri kullandı: "Takip eden bir ülke değil takip edilen bir ülke olacağız. Bunu da teknoloji açığımızı kapatarak yapacağız. Biz ülkemizin tek açığının teknoloji açığı olduğuna inanıyoruz. Biz birinci sınıf tarım arazilerine OSB yapılmasına karşıyız. Tarımın da teknolojiyi kullanmasını arzu ediyoruz. Tarımda teknoloji kullanımı konusunda Tarım Bakanlığı ile bir proje yürüteceğiz. Çevre konusunda çok hassasız. Çevreyi de tarımı da teknoloji ile koruyacağız. Teknolojiden asla vazgeçmeyeceğiz. Ülkemizin teknoloji transfer aşamalarını artık tamamladığını düşünüyoruz. Artık kendi teknolojisini üreten bir ülke olmalıyız. 4. Sanayi Devrimi, Türkiye için bir fırsattır. Dünyadaki bu trendi çok iyi değerlendirip öncü ülkelerden biri olacağız. 4. Sanayi Devrimi için yol haritamızı hazırlıyoruz. Yakında açıklayacağız. En önemli kısmı eğitim. Nereye baksak karşımıza eğitim sıkıntısı çıkıyor. Teknik kolejlere büyük önem veriyoruz. İzmir'i teknoloji üssü yapacağız. Teknoloji Üssü İzmir Projesi'ne büyük önem veriyoruz."



17,6 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Ülkemizde toplam 325 organize sanayi bölgesi olduğunu ifade eden OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, "İşletme aşamasındaki 40 organize sanayi bölgemizde, 3 bin fabrika üretim yapıyor, 200 bine yakın insanımıza doğrudan istihdam sağlıyor. Yine ihracata baktığımızda; Ege Bölgesi'ndeki 8 ilimiz geçtiğimiz yıl 17,6 milyar dolar ihracat yaptı" dedi. Elektrikle ilgili 20 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Son Kaynak Tedarik Tarifesi Tebliği'ne ilişkin de konuşan Kütükcü, "Bu tebliğ, tüketicileri yüksek tüketimli serbest tüketici ve düşük tüketimli serbest tüketici olarak ikiye ayırıyor. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek bu tebliğe göre; yıllık 50 milyon KWh'ın üzerinde elektrik tüketenler, yüksek tüketici grubunda yer alıyor. OSB'lerimiz de genellikle yüksek tüketici grubunda yer alacağından, bölge sanayicilerimiz elektrik enerjisi maliyetinde çok ciddi bir artış yaşayacak. Biz bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini, elektrikte daha önce uygulanan ulusal tarife uygulamasına devam edilmesi talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İZMİR'İN ÇOK SEKTÖRLÜ YAPISI SANAYİMİZE KATKI SAĞLIYOR

Teşvik sisteminden kaynaklı 10 Organize Sanayi Bölgesinin yaklaşık yüzde 29'unun boş parsel olarak yatırımcılarını beklemekte olduğunu söyleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Bölgemizde, İzmir'de çok sektörlü yapısı ile ülke sanayisine katkısı, net ihracatçı yapısı, alternatif enerji kaynakları potansiyeli ve nitelikli işgücü ile yeni dünya düzenine çok hızlı adapte olabilecek özel bir yapıya sahiptir. Bundan sonraki süreçte, Akıllı Endüstriyel Parklar olarak da adlandırılan Yeni Nesil OSB'ler ile dünyanın ilerlediği bu yöne doğru rotamızı çevirmek zorundayız. Dünya Ekonomik Forumu'nun güzel bir Raporu açıklandı. Üretimin Geleceğine Hazırlık Raporu'nda, güçlü bir üretim altyapısı olan ancak üretimin geleceğini şekillendirmede düşük performans gösteren ülkeler takipçi ülkeler olarak tanımlanmış ve Türkiye ile birlikte 10 ülke bu gruba dahil edilmiştir. Neden biz lider ülkeler arasında olmayalım ki?" ifadelerini kullandı.