İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı' kapsamında 2013 yılı için hibe desteği almaya hak kazanan 32 proje sahibi ile imza için masaya oturdu.

2006 yılından bu yana yürütülen program kapsamında Bakanlığın vereceği hibe desteğinden faydalanmak için İzmir'de 51 proje başvuruda bulundu. Tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi ve kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması gibi birçok amaca hizmet etmeye yönelik hazırlanan program çerçevesinde, 32 proje kabul gördü. Kabul gören projelerin yatırım konuları bitkisel ve hayvansal ürün işleme, alternatif enerji üretimi, tarımsal ürün depolama, koyun-keçi-manda konusunda sabit yatırım ve soğuk hava deposu oldu.

Yüzde 50 oranınki hibe desteği kapsamında Bakanlık, kabul gören 32 proje için İzmir'e yaklaşık 8 milyon lira tarımsal yatırım ödemesi yapacak.

2006 yılından bu yana İzmir'e 41 milyon lira yatırım

2006 yılından bu yana 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' (KKYDP) kapsamında İzmir'de, 'ekonomik yatırım' maksadıyla hazırlanan 92 projeye toplam 18 milyon 614 bin 51 lira hibe desteği verildi. Verilen destek ile toplam İzmir'e 41 milyon 823 bin 381 lira yatırım yapıldı.

Makine ekipman alımlarının desteklenmesi maksadıyla da 2007 yılından bu yana bin 956 makine alımı için girişimcilere toplam 10 milyon 904 bin 88 lira ödeme yapıldı. Kabul gören 92 proje ile aynı zamanda 2006 yılından bu yana İzmir'de bin 474 kişiye istihdam sağlandı. 

Törenle sözleşmeye imza attılar


Bakanlığın İzmir'e yapacağı yaklaşık 8 milyon liralık ödemeden faydalanacak 32 proje sahibi törenle 'Hibe Desteği Sözleşmesi' imzalandı. Törende konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, 2006 yılından bu yana uygulanan program ile birçok tesisin yeni istihdam alanları yaratarak faaliyete geçtiğini söyledi.

Önümüzdeki yıllarda alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelik hazırlanan proje sayısında artış olmasını temenni eden Güldal, "Verdiğimiz hibe destekleri ile tarımsal sanayiye yönelik yapılan yatırımlar Türk tarımına çağ atlattı" diye konuştu.

Güldal, 'Hibe Desteği Sözleşmesi'ni imzalayan girişimcilerin sözleşme gereği yatırımlarını 01 Aralık 2013 tarihine kadar tamamlaması gerektiğini belirterek, 32 projenin başarıyla tamamlanması halinde 2013 yılında yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlanacağını ifade etti.