Başbakanlık, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun (TŞOF) araç plakaları ve basılı evrak tekelini kırmak için harekete geçiyor. ABD'li 3M şirketinin rüşvet iddiasıyla ilgili incelemenin tamamlanmasının ardından, teftiş kurulu raporunda TŞOF'a bağlı Plaka A.Ş.'nin isminin geçmesi, Başbakanlık'ın geçen yıl Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na ilettiği talimatı yeniden gündeme getirdi. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, TŞOF'la ilgili bir incelemesinin ardından Sanayi Bakanlığı'nı uyardığı öğrenildi. Uyarıda şirketin araç plakaları ve basılı evrak verilmesi üzerindeki tekelinin kırılması için bir düzenleme yapılmasının istendiği ortaya çıktı. Ancak bu konuda bir adım atılmadı. Başbakanlık, 3M soruşturmasını tamamlamasının ardından, "TŞOF'un plaka tekelini kırın" talimatını yeniden gündemine aldı. Konuyla ilgili uyarının Sanayi Bakanlığı'na tekrar iletileceği bildirildi. Başbakanlık, araç plakaları ve basılı evrak verilmesi üzerindeki tekelin kırılabilmesi için bazı öneriler de geliştirecek.

Milyonluk plaka geliri
Rapora göre TŞOF'un gelirlerinin önemli bir kısmını tekel oluşturduğu basılı evrak ve plaka hissesi oluşturdu. Buna göre TŞOF'un basılı evrak geliri 2009 yılında 4 milyon 659 bin 372 TL oldu. Aynı yıl plaka hisse gelirinden kasaya 1 milyon 223 bin 565 TL girdi. TŞOF'un gelir kalemleri arasında ruhsatname kılıfı ile sürücü kursu evrak geliri de var.

Fahiş fiyata evrak
TŞOF'la ilgili Devlet Denetleme Kurulu (DDK) da 2009'da bir rapor hazırlamıştı. Raporda TŞOF Plaka A.Ş.'nin oluşturduğu tekele dikkat çekerek uyarıda bulunulmuş, basılı evrak ve plakaların basımdağıtımının tekelleştirilmesi sonucu 'milyonlarca insanın mağdur edildiği' tespiti yapılmıştı. Raporda "Vatandaş, kıymetli evrak konumunda olmayan matbu evrakı, kamu gücü kullanılarak fahiş fiyatlara göre alıp kullanmaya mecbur tutuluyor" ifadeleri yer almıştı.