Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda, piyasa uzmanlarının, analistlerin ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başçı, Nisan 2016’da görev süresinin dolacağının hatırlatılması ve “Bana 5 yıl daha verin diyecek misiniz?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Bu görevler çok değerli görevler, önemli görevler ve zor görevler. Hepimizin büyük bir sorumluluk ve görev bilinci altında bunu yapıyoruz. Çok değerli bir heyetimiz var. Merkez Bankası’ndaki yapı her ne kadar basında tek ses başkan sadece öne çıkıyor olsa da; bizim kurumumuz eşitler arasında birincidir. Yani başkanın bir sözcülük görevi vardır. Çok değerli bir Para Politikası Kurulumuz var, çok değerli çalışanlarımız var. Giderek de bu kalite artıyor. Kurumlar önemli, kişiler açısında da görev verildiği sürece bu görev yapılır, görevden hiçbir zaman kaçılmaz, en iyi şekilde yapılır. Onu konuşmak için henüz erken diye düşünüyorum. Verildiği sürece biz bu görevi en iyi şekilde yapmaya devam ediyoruz.”

"Ülkenin içinde bulunduğu bu ortamda PPK olarak tek sesle konuşmak daha doğru"

Başkan Başçı, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) diğer üyelerinin görüşlerini açıklamadığı yönündeki soruya şöyle yanıt verdi:

“Para Politikası ile bizim eksiğimiz nedir diye baktığımızda; oylama sonuçlarını yayınlamıyoruz biz. Her üyenin ne yönde oy kullandığını ve daha sonra neden o yönde oy kullandığı açıklamaları yapılmıyor. Onun için henüz hazır değiliz diye düşünüyoruz Türkiye olarak. Ülke olarak hazır değil. Bir Merkez Bankası olarak hazırız da onun yansımaları konusunda ülke hazır değil. O olgunluğa ulaşacağız ileride. Avrupa Merkez Bankası daha bunu yapmak zorunda kaldı. Bir noktaya geldikten sonra dendi ki, ‘şu ülkenin üyeleri farklı yönde görüş bildiriyorlar’. İlk başta onlar da tek sesle konuşuyorlardı, biz de tek sesle konuşuyoruz ve oradan çıkan sonuç her ne ise hepimiz benimseyerek paylaşıyoruz. Bu ortamda bu daha iyi. Bunu her halde siz de takdir edersiniz. Ülkenin içinde bulunduğu şu ortamda, bizim Para Politikası Kurulu olarak hatta, Finansal İstikrar Komitesi olarak tek sesle konuşmak daha doğru ama ileride şartlar daha uygun olduğunda biz de arzu ederiz ki, hem oylamalar açıklasın hem de üyeler kendi farklı görüşü varsa neden olduğunu kamuoyuna söylesin. Zamanlama konusunda biraz erken olabilir.”