Gülçin Karaegemen-İzmir Ticaret Odası (İTO)'nın Şubat ayı meclisi önceki gün gerçekleştirildi. İTO Meclisi, seçim dönemi nedeniyle sert tartışmalara sahne oldu. Muhalefetin seçim sürecinde yaşananlarla ile ilgili suçlamalarına cevap veren İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Beni bu yolla deviremezsiniz, ben kelebek değilim, demir gibi yüreğim var" sözleri ile cevap verdi. Konuşmasında Türkiye'nin ekonomide yeni bir model ortaya koyması gerektiğini de ifade eden Başkan Demirtaş, kentsel dönüşümün ise İzmir için bir fırsat olduğunu ifade etti.

Meclis Üyesi Salih Özçiftçi'nin "Üye toplam sayısı internette niye yok. 50 binin üstünde olması halinde bazı meslek komiteleri riske mi giriyor? Bunu başkan bilinçi olarak mı yaptı? Başkan herkese yaptığı işleri mail attı. Hepsini kendi başına mı yaptı? İzmir iş dünyası Ekrem Demirtaş'a verdiği elbiseyi üstünden alacak" sözlerine cevap veren Demirtaş, şunları söyledi: "Özçiftçi, benim mailimden bahsetti. Mailimde benim adım yazıyor. İTO Başkanı sıfatım yer almıyor. Biz yaptıklarımız için İTO'nun eseridir diye her zaman söylüyoruz. Bu yolla beni deviremezsiniz. Dündar Soyer devrilemez bir başkandı. Biz başka bir fikirle geldik. Sonucunda biz Dündar Soyer'den odanın başkanlığını devraldık. Üzerimdeki elbiseyi alacaksınız, benim elbisem o kadar çok ki. 'Benim elbisemi bu iş dünyası alacak' ifadesini doğru görmüyorum. Ben meslek komitemden adayım. Devam edin derlerse devam ederiz. Salih Özçiftçi, ben kelebek değilim, demir gibi yüreğim var, adaysan çık ortaya."

İnciraltı birinci seçenek


Meclis üyesi Metin Aztekin'in EXPO'nun İnciraltı'nda yapılmasını doğru bulmadığı şeklindeki açıklamasına da cevap veren Demirtaş, "EXPO, yeni şehirlerin ücra köşesinde olmaz, kalbinde olur. En uzakta yapacağınız bir EXPO'yu BIE kabul etmez. 15 yer inceledik ve etüt ettik. İnciraltı birinci seçenek olarak ortaya çıktı. İzmir'in ticaretinde, sanayisinde, turizminde katkı koyacak bir yer olsun diye düşündük. Böylesine güzel bir projeye yapılan bu yoruma katılamıyorum" dedi.

Yeni bir büyüme modeline ihtiyaç var


Konuşmasında cari açık ve dış ticaret açığını küçülttüklerini belirten Demirtaş, büyümenin bir önceki yılın aynı ayına göre 7 puan gerileyerek yüzde 1,6 olduğunu açıkladı. "Bu durum tüketime dayalı büyüdüğümüzü, büyümenin ucuz ithalata ve sıcak para girişine bağlı olduğunu gösteriyor" diyen Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti: "Cari açık sadece ekonominin frenlenmesi ile bu seviyelerde tutulabiliyor. Bizim yeni bir büyüme modeline ihtiyacımız var. İhraç ürünlerde yerli katkıyı artırırken ithalatı azaltıcı bir model ortaya koymalıyız. Ama hiçbir zaman iç piyasanın çarklarını durdurmamalıyız. Piyasada işler olumsuz. Alacağını alamayan vereceğini ödeyemez."

İşler durgun


Türkiye'nin 2012'de yüzde 2.5 büyüyeceğinin öngörüldüğünün altını çizen Başkan Demirtaş, Dünya Bankası'nın da yüzde 4 gibi bir büyüme beklediğini anlatarak, "Biz bu politikalarla bu büyüme oranlarının yakalanmasını zor görüyoruz. İşler durgun, çekler ödenmiyor" dedi. Kentsel dönüşümün İzmir iş dünyasına büyük hareketlilik getireceğini ve İzmir'i kurtacağını vurgulayan Demirtaş, kentsel dönüşüm alanlarında sadece konut alanlarının değil sanayi, ticaret ve üretim alanlarının dönüşümünü önemsediklerini açıkladı. Gıda Çarşısı'nda yer alan bit pazarının kaldırılmasını da istediklerini söyleyen Demirtaş, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ile konuştuğunu ve başka bir yer bulunmasını istediklerini ifade etti.