Türkiye Avrupa'dan 10 yıl sonra da olsa mısır, şeker pancarı ve buğday gibi tarım ürünlerinden elde edilen biyoetanol yakıtına geçti. Farkında olmasak da 1 Ocak'tan bu yana benzinli araçların deposunda yüzde 2 oranında biyoetanol yakıtı kullandık. 2 aydan fazla sürede tahminen 8 bin ton mısır ve şeker pancarı yakıtı tüketildi.

Arzda sıkıntı yok

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), geçen yıl biyoyakıtlarla ilgili kararını yayınlamıştı. Buna göre benzine yerli tarım ürününden biyoetanol katılmasına bu yılın başından itibaren geçildi. Bu yıl için harmanlama oranı yüzde 2, gelecek yıl ise yüzde 3 olarak belirlendi.

Biyoetanol Üreticileri Derneği Başkanı Ali Tezcan, Türkiye'nin biyoetanol üretimi için yeterli miktarda yerli tarım ürününe sahip olduğunu söyledi. Tezcan, "Biyoetanol benzinin içine girince zararlı gazları azaltan çevreci bir ürün. Ürünün üretimi, tesislerin teknoloji, kapasite ve kalitesiyle talebi karşılayabiliriz" dedi.

Tezcan, biyoetanol üretiminin tarım ürünleri arzını etkileyeceği eleştirilerine ise şöyle yanıt verdi:

'Yüzde 10'a kadar hazırız'

"Biyoetanol konusunda hiçbir sorunumuz yok. Şu an 170 bin metreküp kapasiteli 4 tesis var. Şimdilik yüzde 2 karışım yapıyoruz ama yüzde 8-10'lara kadar çıkabilecek güçteyiz. Biyoetanol yakıtı üreten şeker fabrikaları melas (şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubu) kullanıyor. Yani üretimle ilgisi yok. Diğer iki tesiste ise buğday ve ağırlıklı mısır kullanılıyor. Türkiye'nin 4.5 milyon ton mısır rekoltesi olduğunu düşününce arz güvenliğinde sıkıntı yok. Yani yemlik ürünleri yakıta dönüştürmüyoruz."
Tezcan'ın verdiği bilgiye göre biyoetanol kapasitesinin yarısı pancar diğer yarısı ise mısır ve tahıla göre dizayn edildi. 

Biyoetanol nedir?
Hammaddesi şeker pancarı, mısır, buğday gibi şeker, nişasta veya selüloz özlü tarımsal ürünlerin fermantasyonuyla elde edilen alternatif bir yakıt. Biyoenatol benzinle belirli oranlarda harmanlanarak kullanılıyor. Biyoetanölün Türkiye'deki litre fiyatı üretici şirketlere göre değişmekle birlikte yaklaşık 2 lira.