1 Ocak 2017 tarihinden itibaren 13 milyona yakın çalışanın maaşından Bireysel Emeklilik Sistemi dahilinde kesinti yapılacak. Kesinti sadece 45 yaş altı çalışanlar için geçerli olacak. Bu uygulama çalışan sayısı 100 ve üzeri olan işyerlerini kapsayacak.

BES sistemine giriş ise zorunlu. Ancak bu zorunluluk çok sürmeyecek. Eğer çalışan bu sisteme dahil olmak istemiyorsa 2 ay sonra çıkış yapabilecek. Cayma hakkını kullananların maaşına ise kesilen 2 aylık para geri yatırılacak.

Çıkış için ise çalışanın sistemden çıkmak istediğini, şirketinin çalıştığı emeklilik şirketine iletmesi yeterli olacak.


NE KADAR KESİLECEK?


BES'le ilgili diğer bir konu ise maaştan ne kadar kesinti yapılacağı. Aldıkları maaşlar ucu ucuna geçinen vatandaş ise ne kadar kesinti yapılacağını merak ediyor. Bu oran ise yüzde 3 olarak belirlenmiş. Örneğin asgari ücretle geçinen bir kişinin maaşından 50 TL kesinti yapılacak. Ancak alınan maaş 5000 TL ise kesilecek oran da 150 TL olacak. 


DEVLET DESTEĞİ

Öte yandan devlet BES için destek verecek. Devlet desteğinin oranı ise maaşınızdan kesilen miktarın yüzde 25'i oranında hesaplanacak. Şu durumda eğer asgari ücret alıyorsanız, 50 TL'ye devlet bir de 12.5 TL katkıda bulunacak.


BİRİKEN PARADAN KESİNTİ YAPILACAK

Öte yandan sizin bankada biriken BES paranızdan fon işletim gideri adı altında kesinti yapılacak. Bu oranın ise yüzde 1 civarında olması bekleniyor. Örneğin yıllık 700 TL paranız biriktiyse, bu paradan yılda 7 TL kesilecek.

Sistemde 10 yıl boyunca kalan ve ödemesini yapan 56 yaşını doldurduğunda ise emeklilik hakkı kazanacak.


SİSTEMDEN AYRILIŞ

Sistemden ayrılmak isteyenler ancak 2 ayın sonunda çıkış yapabilecek. 2 ayın sonunda da maaşından kesilen oranda parasını alabilecek. Ancak devletin verdiği desteği alamıyor.

Eğer 3-6 yıl arasında ayrılırsanız yatırdığınız para ile birlikte devletin sizin adına yatırdığı katkıların yüzde 15'ini alabiliyorsunuz.

Eğer 6-10 yıl arasında çıkarsanız da devlet katkısının yüzde 36'ini alabiliyorsunuz. 

Emekli olmak için ise 56 yaşını beklemeniz gerekiyor.