Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine bir yenisini ekledi. 500 milyar dolarlık ihracat, 25 bin dolarlık kişi başı milli gelir hesap ettiklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Böyle bir tabloda Türkiye'nin enerji ihtiyacı katlanarak artacağı için, yatırımlar da katlayarak ilerlemeli. 2023'te hedefimiz 100 bin megavat kurulu güce ulaşmak. Bunun için her yıl 5 milyar dolar yatırım gerekli. Ayrıca Sinop ve Mersin'de kuracağımız nükleer santralların da ülkemizin kurulu gücüne 10 bin megavat katkısı olacak. Tabii bununla kalmayacağız. Buna hedefimiz 4 tane daha reaktör. Harita çalışmaları üzerinde duruyoruz. Yine bunların adımlarını atacağız" diye konuştu.

142 megavatlık santral açtı

Enerjisa ve Avusturyalı ortağı Verbund'un Kahramanmaraş'ta kurduğu 142 megavat kurulu gücündeki 120 milyon Euro yatırımla gerçekleştirilen Hacınınoğlu Hirdoelektrik Santralı'nın (HES) açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 2023 enerji hedeflerini açıkladı. Erdoğan, 100 bin megavat kurulu güce ulaşılması gerektiğini vurgulayarak, "Bunun adresi falancanın ismi filancanın ismi değil" dedi ve 2023'e kadar nükleerde 10 bin megavat HES'ler ve rüzgarda 20'şer bin megavat kurulu güce ulaşacak şekilde yatırımlarını sürdüreceklerini söyledi. Erdoğan, petrol ve doğalgaz ithal etmeyen, Türkiye hedeflediklerini belirtti ve 2023'te özel sektörün enerjideki payını yüzde 75'e çıkartacaklarını vurguladı.

Boğazı geçmeyelim mi

Nükleer santrala yönelik tartışmalara da değinen Başbakan Erdoğan, "Nükleer kararlılığımız devam ediyor" diyerek, Japonya'daki büyük ölçekli depremin fırsat bilinerek nükleere ilişkin tamamen bilgi eksikliği içinde yorumlar yapıldığını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Dünyada 442 nükleer santral bulunuyor. Bu santrallar enerji üretiyor, hem de bütün tedbirleri alınmak suretiyle güvenle üretiyor. Riski var mı? Tabii var. Patlayabilir. Bunu geçenlerde söyledim, malum şahıs veya şahıslar tarafından eleştiri aldık. Riski var, patlayabilir diye tüp gaz kullanmayacak mıyız? Riski var diye arabaya binmeyecek miyiz? Riski var diye İstanbul'un Boğaz Köprüsü'nden geçmeyecek miyiz? Olur ya, halatlar kopabilir deprem esnasında. Geçmeyecek miyiz? İşte bu zihniyete sorarsanız geçmeyeceksiniz."

Bilgisayarda radyasyon


"Boğazın altından tüp geçit yapıyoruz, raylı sistem yapıyoruz, geçmeyecek miyiz, riski var havasız kalabilirsin" diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu anlayış aklın, bilginin, deneyimin, tecrübenin ortaya koyduğu eserlere yönelik başında hep olumsuzdur 'no' tuşuna basarlar. Bittikten sonra 'yes' tuşuna basarak geçerler. Nükleer enerjiye karşı çıkanlar radyasyon riski olduğu için bilgisayar kullanmıyor mu, televizyon izlemiyor mu? Bir yandan Türkiye'yi büyütmekten bahsedecek, diğer yandan hayal tacirliği yapacak, diğer yandan enerjiyi nereden temin edeceğinizi açıklayamayacak,  yatırımlara karşı çıkacaksınız."