Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Özlem Yeşil Çeliktaş ile Araştırma Görevlisi Müge İşleten Hoşoğlu'nun hazırladığı proje bilim insanı ve sektör temsilcisinin yer aldığı kuruldan geçerek TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda da yerini aldı.

Projenin detaylarını anlatan Müge İşleten Hoşoğlu, yenilenebilir kaynakların yeniden kullanımının giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çekerek, "Özellikle ormancılık ve tarım alanlarında çok miktarda katı atık ortaya çıkmaktadır. Bu atıklardan katma değeri yüksek yeni biyoürünler geliştirilebilir ve atıklar da bertaraf edilebilir" dedi. Son 10-15 yılda tarım ve ormancılık alanındaki atıkların besin takviyesi, gıda katkı maddesi veya kozmetik sektörü için hammadde olarak kullanılmaya başlandığını ancak hala sanayi ölçeğinde değerlendirilmediğini belirten Hoşoğlu, "Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de yılda ortalama 4 milyon ton çam kabuğu açığa çıkıyor. Bu çam kabukları ya orman alanlarında bırakılıyor ya da köylüler yakacak olarak kullanıyor. Oysa bu değerlendirilmeyen biyokaynaklar çok zengin bir içeriğe sahiptir" dedi.

Prostat kanserine karşı etkili

Latincede 'pinus' olarak bilinen çam ağacı türlerinden 'pinus brutia' kabukları üzerine bilim insanları tarafından araştırmalar yapıldığını aktaran Hoşoğlu, bu ürünün kabuklarından elde edilen özütlerin antioksidan, bağışıklık uyarıcı, antienflamatuar (iltihap azaltıcı) özelliklerinin bulunduğunu, prostat kanseri hücre hattına karşı da etkin olduğunu kaydetti.

8 ayda 200 kişi denedi

Bu çalışmalar ışığında çam kabuğu özütünü portakal sularına ilave ederek bir karışım elde ettiklerini anlatan Hoşoğlu, etkilerin 8 ay boyunca takip edildiğini, 200 kişiye de renk, koku ve tat gibi özelliklerinin test edilmesi için tadım yaptırıldığını söyledi. Hoşoğlu, bu 'fonksiyonel içeceğin' raf ömrünün de 6 ay olabileceğini dile getirerek tüketici kabul testi kapsamında kadınların ve 25-35 yaş arasındaki katılımcıların bu ürünü tüketmeye daha istekli olduğunu vurguladı.

Sanayiciye çağrı

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Araştırma Görevlisi Müge İşleten Hoşoğlu, ürünlerini sanayi ölçeğinde üretecek firmalar aradıklarını kaydederek şunları söyledi: "Yetişkin bir insanın günlük alması gereken antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendirici dozun, hazırlanan fonksiyonel içecek tarafından karşılanması sağlanacaktır. İçeceklerin vitamin ve mineraller yerine çam kabuğu özütü gibi biyolojik aktivitesi yüksek bir özüt ile zenginleştirilmesi geniş pazar oluşturabilecek potansiyeldedir. Ayrıca ülkemizdeki yenilenebilir kaynakların değerlendirilmesi açısından da bu projenin endüstriyel ölçeğe taşınması büyük önem taşımaktadır."