Borsa yabancıların alıma geçmesi ile birlikte yönünü yeniden zirve seviyelerine çevirdi. Verilere bakıldığında İMKB 100 Endeksi son 10 iş günün 9'unu yükselişle tamamladı. 25 Şubat'tan bu yana yaşanan yükseliş yüzde 8.96'yı bulurken holdingler yüzde 12, Banka 10 Endeksi yüzde 11.6 yükseldi. Gerçekleşen çıkışın büyük hisselerle yaşandığı gözlenirken alımlarda yabancılar ve kurumsal yatırımcılar etkili oldu. Yabancıların payı 7 Mart itibari ile yüzde 65.50 oldu. Borsadaki payın ağırlığı yabancıların elinde olunca bu paydaki küçük hareketler endeksin yönünü etkiliyor.

Yabancılar alıma geçti

Kademeli düşüşler endeksin gerilemesine neden olurken, alımlar yükselmesine imkan sağlıyor. Bu çerçevede borsaya baktığımızda ocak ayının son haftasında başlayan düşüşün 22-25 Şubat günü yabancıların tekrar alıma geçmesiyle birlikte yönünü yukarıyla çevirdiği görülüyor. Ancak merak edilen husus çıkışın zirveyi aşabilecek gücü gösterip gösteremeyeceği. Verilere bakıldığında ise bunun cevabının yabancıların alım gücünde olduğunu gösteriyor.
Zira 22 Şubat'a kadar yabancıların satış yönlü hareket etmeleri endekste gerilemeye neden olurken hisselerde de ciddi kayıpları beraberinde getirdi. Son iki haftalık hareket ise alım yönlü.Alımın devam etmesi ise alternatif yatırım araçları ile yakından alakalı. Borsa hala alternatif yatırım araçları arasında öne çıkıyor.

Mayısta satış gelebilir

Piyasa aktörlerinin genel kanısı nisan sonuna kadar yükselişin sürebileceği, ancak mayıs ayı ile birlikte satışların gelebileceği yönünde. Bunun nedeni ise borsanın tarihsel seyri içerisinde mayıs ayı ile birlikte genelde satışların başlaması.
Yurtiçinde açıklanan ocak ayı sanayi üretimi verisinin, yurtdışında ise ABD'de açıklanan şubat ayı istihdam verilerinin beklentilerden iyi gelmesi de alımları güçlendiriyor. Olumlu verilerin bilançoların açıklanma dönemine de denk gelmesi etkisinin daha yüksek olmasına neden oluyor. Holding ve banka hisselerinin çıkışta öncü olmaları endeksin de hızlı hareket etmesine imkan sağlıyor.