Turkcell, şirketlerin mobil teknolojileri kullanımıyla karlılığı artırıcı iş yapış modeli olan "MobilŞirket" tanıtımını İzmir'de Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılımıyla gerçekleştirdi. Swissotel Grand Efes'te Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in ev sahipliği yaptığı toplantıya iş dünyası temsilcilerinin de yoğun katılım sağladı. Turkcell yetkililerinin İzmirli şirketlere teknolojik dönüşüm çağrısı yapıldı. Şirketlerin iş yapış biçimlerine katkı sağlamak ve karlılıklarını artırmak amacıyla başlatılan "MobilŞirket"in tanıtım toplantısında konuşan AK Parti İzmir milletvekili adayı, Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilişim ve bilişime dayalı e-ticaret ve teknoloji geliştirme alanlarının, İzmir'in en önemli kalkınma alanlarından bir tanesi olduğunu vurgulayarak bu tür toplantıların kentte yapılmasının önemine dikkat çekti. İş yapma üsluplarının zamanla değiştiğini söyleyen Yıldırım, "Bu değişikliği sağlayan en önemli araçların başında da internet geliyor. İş alemini internetten önce ve internetten sonra diye tanımlamamız mümkün. İnternet yokken iş dünyasında herkes rahattı. Herkes bir yol tutturmuş gidiyordu. Kimse kimsenin hangi yoldan gittiğini fazla da merak etmiyordu. Herkes hakkına razı olmuştu. İnternet bir şeyi değiştirdi. Belirli nüfus alanlarını ortadan kaldırdı. Pazarı küresel hale getirdi. En ufak bir imalatçı, ticarethane bile internetten sonra artık dünyanın bir başka noktasındaki müşteriye odaklanmaya başladı. İletişim otobanları, altyapısı, ticaret, imalat, seyahat, devletle olan işlerde olsun daha fazla önem kazanmaya başladı" dedi.

"İnternet ve kaset" esprisi

İşletmeler böyle bir yapıya hazır değilse işini geliştirmenin mümkün olmadığını vurgulayan Yıldırım'ın "Eskiden elektrik kesildiği zaman insanların dünyası kararıyordu. Ama önce elektrik yoktu, böyle bir şey yoktu. Telefonunuz konuşurken çekmemeye başlayınca hemen ulaştırma bakanını hatırlıyorsunuz. Hele hele internet koptu diyelim ki bir hafta internet koptu. Hayat ne kadar rahat olur değil mi, hiç millet birbiriyle kavga etmez 'senin kasetin benim kasetim' diye. İşin şakası bir yana internet artık ekmekten, sudan daha kıymetli hale geldi. İki öğün atlasak, yemek yemesek olur da internet artık o kadar önemli hale geldi" sözleri salonda kahkahalara neden oldu.

Her eve 1 GB

Bakanlık döneminde iletişim altyapısını güçlendirdiklerini ancak bunun yeterli olmadığını aktaran Yıldırım, 2023 yılında her eve 1 gigabyte internet erişim kapasitesi sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Aynı dönemde 55-60 milyon internet abonesine erişmeyi hedeflediklerini de ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bunu yaptığımız zaman geleceğe yönelik bir riskimiz kalmaz. Aksi halde bugün gelişmiş ülkelerin içinde bulunduğu durumu biz de yaşarız. Onlar başlangıçta bizden ileriydi. Ama trafikleri arttıkça onlar da altyapı kaldırmıyor. İletişimin en geliştiği ülkelerde sürekli kesintiler, yavaşlamalar var. Trafik çilesi insanları çıldırtıyor. Reel trafik değil, iletişim trafiği. Türkiye henüz o hacme ulaşmadığı için onlardan çok daha iyi gözüküyor. Gerekli altyapıyı, yolları, şehir sayılarını artırmazsak biz de onların yaşadığı akıbeti yaşarız. Mevlana'nın söylediği bir laf vardır. 'Dün dünde bitti cancağızım bugün yeni bir şeyler söylemek lazım'. Bilişim böyle bir şey. Her gün yeni bir şey söyleyeceksiniz ezberlerinizi tekrarlamanız bu alanda hiçbir işe yaramaz. Sıradan bir işletmeye dönüşürsünüz. Gelecek bilişimle gelecek."

İzmir bilişimle kalkınacak


Bilişim sıralamasında İzmir'in 4'ncü sırada gözüktüğünün daha önceki konuşmacı EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar tarafından dile getirildiğini aktaran Binali Yıldırım, "Gerçekler acı. İzmir çok daha fazlasını başarabilir. Onun için diyoruz ki, 'İzmir bilişimde iki numara olacak'. Hedefi böyle koyuyoruz. Bir numara İstanbul, ikinci İstanbul" diye konuştu. Yıldırım, İzmir'de e-ticaret üssü kuracaklarını, detaylarını 3 Haziran'da açıklayacaklarını anlatarak "Ticaret sanal, teslimat gerçek olacak. Pazarlama tek elden yapılacak. İstihdam da artacak" dedi. Bilişim destekli yaşam projesini de İzmir'de devreye sokacaklarını belirten Yıldırım, sloganın da "70'den 70'e herkese internet" olacağını duyurdu.

Ciliv: "Rekabet için mobil teknoloji şart"

Toplantıda konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de Turkcell'li olmayı tercih eden şirketlerin başarısına daha fazla katkı sağlamak için yeni bir vizyon geliştirerek MobilŞirket'i hayata geçirdiklerini belirterek "Önümüzdeki bir yıl içinde şirketlerimize mobil iletişimin sağladığı olanakları tanıtmak ve danışmanlık vererek yaşayacakları teknolojik dönüşümü kolaylaştırmak için yoğun çaba içinde olacağız. Anadolu'yu gezeceğiz ve binlerce şirketimize bu vizyonu anlatacağız" dedi. Ciliv, küresel rekabet için mobil teknolojilerin şart olduğunu vurgulayarak "Ülkemizin 2015'te küresel düzeyde rekabet edecek bir çok şirket çıkarabileceğine inanıyoruz. Küresel rekabet için mobil teknolojilerin kullanılması şart oldu. Çevik, akıllı, rekabetçi, verimli bir şirket olmak için teknolojiyi ve mobil iletişimin sunduğu olanakları iş süreçlerine entegre edecek şirketlerin zaman içinde nasıl fark yarattıklarını hep beraber göreceğiz" diye konuştu. Toplantıda konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, iş dünyasının, bağlantılarını güçlendirme uzakları yakın etme gayreti içinde olduğunu ve mobil teknolojileri yaşamın dışına itme lükslerinin olmadığını ifade etti. Yorgancılar, "Sürekli yenilenen teknolojileri takip etmeyenlerin yeni dünya üzerinde yer almaları ve başarılı olmaları mümkün değildir" dedi. Ünlü şovmen Kadir Çöpdemir'in esprili sunumuyla devam eden toplantı şirket yetkililerinin sunumlarıyla devam etti.

Engellilere büyük destek


Turkcell'in Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yürüttüğü "Geleceğe Koşanlar" projesi kapsamında görme engelli bisiklet branşına verdiği destek kapsamında Tokat ve Ankara illerinin ardından İzmir'deki Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu da projeye dahil edildi. Bu alandaki tüm okullara yayılması planlanan projenin İzmir ayağındaki tanıtıma Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve sporcular katıldı. 10-12 Haziran tarihleri arasında İspanya'da gerçekleştirilecek Para-bisiklet Yol Dünya Kupası için hazırlıklarını sürdüren milli sporculara başarı dileyen Binali Yıldırım, "Engeller aslında zihinlerdedir. Azmin elinden hiçir şey kurtulmuyor. Bu gençlerimiz de engellisi engelsizi elele vermişler ütün engelleri aşmışlar. Tebrik ediyorum" dedi.
Süreyya Ciliv ise program kapsamında görme engelli gençlerin kampta olduklarını aktararak kamp sonrası önümüzdeki hafta İspanya'ya gideceklerini, hedeflerinin de 2012 Olimpiyatı'na bu gençleri yollamak olduğunu söyledi. Eski bakan Yıldırım ve Genel Müdür Ciliv daha sonra görme engelli gençlerle birlikte bisiklete bindi.