Ege'nin önemli sanayi işletmelerinden Çimentaş, 2011 yılı performansını yatırımcıları için değerlendirdi, kentsel yenilenme ve 2B Yasası ile gelen hareketlilikten pay alabilmek için sektöre enerji teşviği istedi. Kamuoyu ile paylaşılan faaliyet raporunda İzmir, Edirne, Kars ve Elazığ'da üretim yapan şirketin geçen yıl karbondioksit ve toz emisyonunun azaltılması ile maliyet düşüşü için modernizasyon yatırımlarına odaklandığı kaydedildi. İzmir ve Trakya tesisleri için 'atık analiz laboratuarı' kuruluş işlemlerinin başlatıldığını kaydeden şirket yetkilileri, çevre ile ilgili yeni yatırımların 2012'nin üçüncü çeyreğinde devreye alınmasının planlandığını aktardı.

İç pazardaki hareketliliğe karşın dış pazarlarda yaşanan daralmanın etkisiyle klinker ve çimento ihracatının gerilediğine işaret eden yetkililer, "Grubun üretim ve satış yaptığı ana bölgeler çerçevesinde bir değerlendirme yapıldığında, 2011 yılında özellikle Marmara ve Ege bölgelerinde gerçekleşen iç-satış miktarındaki artışın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine oranla daha fazla olduğu gözlenmektedir" dedi.

Enerjide kolaylık talebi

Yüksek enerji maliyetlerinin sektörün kapasite kullanımı ve rekabet gücünü olumsuz etkilediğini vurgulayan yetkililer, bir yandan yeni enerji politikalarına gereksinime işaret ederken, "Bu arada sektörde alternatif yakıt kullanımının artırılmasını sağlamak için atık-yönetimine yönelik teşviklerin mutlaka iyileştirilmesi ve daha cazip hale getirilmesi gerekmektedir" diye konuştu. Sektörün liman olanaklarının yetersizliği yüzünden de zorlandığının aktarıldığı raporda kentsel dönüşüm ve 2B yasasının çıkması ile inşaat sektörünün canlanacağı belirtilerek bu süreçte çimento üreticilerinin üretim artışı gerçekleştirebilmesi için enerji konusunda teşvik edilmesi gerektiğinin altı çizildi.