Sektörün 2012 yılında yaptığı 1 milyar 818 milyon dolarlık ihracatta ise doğaltaş, 782 milyon dolarlık payla öne çıktı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, yaptığı açıklamada madencilik sektörünün, Çin’e ihracatını arttırmak için bütün gücüyle çalıştığını kaydetti.

Türkiye, 2012 yılında Çin’den 21,2 milyar dolarlık ithalat, 2,8 milyar dolarlık ihracat yaptı. Türk Madencilik sektörünün yıllar önce Çin pazarını keşfettiğini belirten Erdinç, “Madencilik, enerji türevleri doğalgaz, elektrik ve petrol dışında ithal girdisi olmayan, yüzde 100’e yakın yerli girdi kullanan, yüzde 100 net döviz girdisi ve yoğun istihdam sağlayan bir sektör. Çin Halk Cumhuriyeti, 2012 yılında 782 milyon dolarlık ihracat yapan Türk doğaltaş sektörünün en büyük ihracat pazarıdır. Doğaltaş sektörü olarak hedefimiz, 2013 yılında Çin’e yaptığımız ihracatı 1 milyar dolara çıkarmak.” dedi. Çin’i fırsatlar ülkesi olarak tanımlayan Erdinç, şöyle devam etti: “Son yıllarda ABD ve Avrupa Birliği (AB)’ndeki ekonomik kriz ve durgunluğa karşılık Çin, her yıl yüzde 8–9 büyüyor. Her birinde milyonlarca insanın yaşayacağı devasa şehirler, alışveriş merkezleri, otoyollar, statlar çok hızlı kuruluyor ve hayata geçiyor. Çin, büyük bir ihracatçı ülke olduğu gibi aynı zamanda büyük bir ithalatçı. Biz de Çin’in bu yönüne yoğunlaşıyoruz. İhracatımızı arttırıp dış ticaret açığımızı azaltıyoruz.”

Çin’in güney bölgesinde düzenlenen Xiaman 2013 Stone Fair (Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı)’e Türkiye milli katılım organizasyonunu Ege İhracatçı Birlikleri’nin başarılı bir şekilde yaptığını anlatan Erdinç, 6-9 Mart 2013 arasındaki bu fuara 59 firmayla katılacaklarını kaydetti.

'SEKTÖRE DESTEK ŞART'

AB’deki ekonomik krizden sonra İtalyan, İspanyol ve Portekizli doğaltaş ihracatçılarının fiyatlarını çok düşürdüğünü vurgulayan Arslan Erdinç, “Rakiplerimiz, Türkiye’deki blok mermer maliyetlerine işlenmiş ürün ihraç ediyor. Türk doğaltaş sektörünün bu şartlarda İtalya, İspanya ve Portekiz'le rekabeti mümkün değil. Elektrik ve petrolde vergi indirimi yoluyla, istihdam yoğun bir sektör olduğumuz için istihdam üzerindeki kamu yüklerinin hükümet tarafından üstlenilmesi yöntemiyle sektörümüz desteklenmelidir. Bu destek sağlandığı takdirde geçen yıl ihracatını yüzde 14 geliştiren sektörümüz, bu yıl daha büyük bir ihracat artışına imza atacaktır.” dedi.