Sakızlı işadamlarından oluşan heyet, İzmir Ticaret Odasını (İTO) ziyaret etti. Sakız Turizm Tanıtım Rehberinin ele alındığı toplantının açılışında konuşan Başkonsolos Skolarikou, son yıllarda Türkiye ile Yunanistan'ın yakınlaşma fırsatı yakaladığını ifade etti.

Skolarikou, "İki ülke arasındaki yakınlaşma halklar tarafından başlatıldı. Şu anda vize uygulaması her iki ülke için de engel oluşturuyor. Vize sorununu çözmeye çalışıyoruz"dedi. Sakız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andonis Zannikos ise Abraham Lincoln'ün "Ticaretin geçmediği yerlerden askeri birlikler geçer"dediğini hatırlatarak, Sakız ile İzmir arasında ticari ilişkilerin yoğun olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki dostluğun gelişmesinde ticaretin büyük etkisi olduğunu vurgulayan Zannikos, yeşil pasaportlara vize uygulamasının kaldırılmasına çok sevindiklerini, diğer pasaportlara da vize uygulamasının yapılmaması gerektiğini kaydetti. Mavi pasaporta yönelik vize uygulamasının kaldırılması durumunda Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkilerin gelişeceğine işaret eden Andonis Zannikos, Sakız Adasının her tür yatırıma açık olduğunu dile getirdi. Sakız Turizm Tanıtım Rehberi'ni hazırlayarak ticari hayata katkıda bulunmayı hedeflediklerini anlatan Zannikos, şöyle konuştu: "Biz bir adım atıyoruz. Türkler korkutmuyor. Uçaklar istediği kadar gökyüzünde uçsun, en fazla benzin harcıyorlar. Bunu para harcamak isteyenler yapsın. Biz halklar bunu istemiyoruz. Biz işadamları olarak artık dünyanın bir mahalle olduğunu düşünüyoruz. Komşumuzda bir sorun olursa bizde de olur. Komşular birbirine yardımcı olur, destek olur."
 
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Türk ve Yunan halklarının yüzyıllardır yan yana yaşadıklarını, Ege'yi bir dostluk ve barış denizi haline getirerek dantel gibi örmek istediklerini ifade etti. Ege Denizi'nde savaş uçakları yerine martıların, balıkçı teknelerinin ve yolcu uçaklarının seslerini duymak istediklerini kaydeden Demirtaş, "Bizim dikenli tellere ve duvarlara ihtiyacımız yok, bizim kucaklaşmaya ihtiyacımız var" dedi.

Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis ise İzmir'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını, iki ülke halkının yakınlaşmasını amaçladıklarını belirtti. Vize uygulamasının kalkması için ortak çaba gösterilmesi gerektiğini ifade eden Lambrinoudis, "Yunan halkı da hükümeti de dikenli tel örgü kurulmasını istemiyor ama bu zorunluluk. Türkiye kaçak göçmen gelişini önlerse bu tel örgüye gerek kalmayacak"diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye'de dağıtılacak Sakız Turizm Tanıtım Rehberinin tanıtımı yapıldı. Yunan heyetin İzmirli işadamları ile ticari görüşmeler yapacağı öğrenildi.