İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanlığı seçimleri Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile Ortak Akıl grubunun tek aday olarak üstünde uzlaştığı isim olan Necip Nasır arasında gerçekleşti. Toplamda 176 kişinin oy kullandığı seçimlerde 98 oy alan Ekrem Demirtaş yeniden İTO'nun başkanı oldu. 22 yıldır kesintisiz başkanlık görevini sürdüren Demirtaş, 4 yıl daha başkanlık yapacak.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanlığı seçimleri Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile Ortak Akıl, Necip Nasır ve Metin Aztekin gruplarının tek aday olarak üstünde uzlaştığı isim olan Necip Nasır arasında gerçekleşti. İTO binasına, meclis üyeleri, görevli personel ve basın mensuplarının dışında kimse alınmadığı seçimler sakin bir ortam içinde gerçekleşti. Toplamda 176 kişinin oy kullandığı seçimlerde 98 oy alan Ekrem Demirtaş yeniden İTO'nun başkanı oldu. Necip Nasır ise 78 oyda kaldı.

Seçimi kazandıktan sonra yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basının karşısına çıkan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, "128 yıllık İzmir’in ülkemizin ve dünyanın sayılı odalarından birisi olan İZTO bir seçimini daha tüm demokrasi kurallarının uygulandığı bir biçimde yüksek katılımla gerçekleştirdi. Meclisimiz beni ve arkadaşlarımı bu göreve uygun buldu. Bir dönem daha yola devam edeceğiz. Aslında İTO durmadan 128 yıl bu noktalara kadar geldi. Eserler bıraktı. Biz de bu eserlere eser katmaya bu arkadaşlarımızla devam edeceğiz. Ben kaçıncı defa böyle bir ortamda bulunduğumu aslında unuttum. Desteklenmek ve oylarla tekrar buraya seçilmemizin sağlanması gerçekten çok büyük bir onur ve gurur meselesi. Ben herkese teşekkür ediyorum" dedi. Basının sorularını yanıtlayan Demirtaş, seçimden önce yaşanan tartışmaların geri kaldığını söyledi.

Demirtaş, 20 oy farkla seçimi kazanmış olması hakkında sorulan soruya ise, "1 oy farkla dahi kazanılmış olsa kazanmaktır önemli olan. O oy farkı önemli değil" dedi.

İTO'yu tek adam olarak yönetilmesine karşı oldukları için aday olduklarına açıklayan ve seçimi kaybeden Necip Nasır ise, " İTO’nun işlevini yapmadığının tespitini yapmıştık. Bunun da İzmir’in geleceği ile ilgili olarak düşünüp bu yola çıkmıştık. Busorumluluğu tüm iş alemine anlatmaya çalıştık. Burada şunu gördüm ben açıkça iş alemi tabanda gerçekten büyük güçlü bir ses var ama bu sesini sandığa aksettiremiyor. Sistemde sorun var. Ben üzerime düşeni yaptım" diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası seçim maratonu çerçevesinde Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu Asil ve Yedek Üyeleri, Disiplin Kurulu Asil ve Yedek Üyeleri, Birlik Genel Kurulu Asil ve Yedek Üyeleri seçimleri. 09.00-14.00 saaatleri arasında yapıldı. Meclis Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Katip Üyenin seçimi saat 15.00’de yeni dönemin ilk meclis toplantısında gerçekleştirildi.

76 meslek komitesi içinden gelen 176  meclis üyesinin oy kullandığı seçimlerde Ekrem Demirtaş'ın Yönetim Kurulu Başkan adayı olduğu listelerde Yönetim Kurulu Üyeleri, Akın Kazançoğlu, Jak Eskinazi, Cüneyt Güleç, Nevzat Artkıy, Süleyman Subaşı, Cüneyt Altınkapı, Ali Yılmaz, Mert Pala, Mustafa Tüzün, Bekir Şahiner oldu. Yönetim Kurulunda Jak Eskinazi, Akın Kazançoğlu ve Cüneyt Güleç dışında tüm liste yenilendi.

Ortak Akıl Grubu'nun 2 artı 2 yöntemi ile Necip Nasır'ın Yönetim Kurulu Başkanı adayı olduğu seçimlerde yönetim kurulu üye listesi Salih Özçiftçi, Eyüp CemalElmasoğlu, Necmi Çalışkan, Ali Haydar Erdem, Nihat Dirin, Ali Yiğit, Haydar Gümüşboğa, Adil Özyiğit, Ejder Karayılanoğlu, Kasım Gündüz'den oluştu. Bir önceki dönem Yönetim Kurulu Muhasip Üyeliğini yapmış olan Necmi Çalışkan'ın bu listede yer aldı. Meclis'te kadın sayısı 4'ten 8'e çıktı. Ancak iki yönetim kurulu asil listelerinde bayan üye yer almaması dikkat çekti. 2 bayan üye Demirtaş ve Nasır'ın yönetim kurulu yedek listelernide yer aldı.