Geçen hafta fiyat 2,5 liraya yükselmesine karşın 5 lira olmasını bekleyen üreticiler, ithal patates lafını duyunca fiyat düşürerek satış yapmaya başladı. Fiyatlar önce 2,1 kuruşa iki gün önce de 1,80 kuruşa kadar geriledi. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, fiyatların artışında basında yer alan fiyatların üreticileri etkilemesinin ve de aracıların yüksek fiyattan satma isteğinin rol oynadığını iddia etti.

Birkaç haftadır market raflarında, manavlarda ve pazarlarda fiyatı 3,5 lirayı geçen patatese önlem almak için Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçmiş, Nevşehir ve Niğde’de patates depolarında denetim yapmıştı. Bunun sonunda Nevşehir’de depolarda bekletilen patatesler fiyatları düşürülerek satılmaya başladı.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, fiyatların yüksek olduğunu söyleyenlerin şu anda spekülasyon yaptıklarını ileri sürdü ve haberlerin çoğunun asılsız olduğunu kaydetti. Son günlerde sanki Türkiye’de patates yokmuş gibi izlenim verilmeye çalışıldığını ifade eden Ekiz, bunun patates eken çiftçiye ve yörelere verilen en büyük zarar olduğunu söyledi.

Ambarların patatesle dolu olduğunu kaydeden Ekiz, “Nevşehir’de binin üzerinde büyük, bin civarında da çiftçinin kendi çabalarıyla oluşturduğu küçük ölçekli depolarımızda patates vardır. Ancak fiyatların yüksek seyretmesinin yanında basında çıkan haberlerle de çiftçinin daha da yükseleceğini varsaymasıyla piyasaya sevkiyat durma noktasına gelmişti. Depodan 2,5 liraya çıktığı zaman piyasa patatesi yemez oldu. Bu durum İstanbul gibi büyük kentlerde satılan patatesin kilosunu 5 liraya kadar çıkardı. Çiftçimiz depo çıkışı 5 lirayı bulur diye beklentiye de girdi. Bu beklentiyi kırma adına çiftçilerle toplantılar yaptık. Çiftçinin elde ettiği gelirin düşmemesi, dışarıdan patates getirilmemesi adına çiftçilerle yaptığımız toplantılar sonucunda fiyatlar 1 lira 80 kuruş ile 2 lira arasına çekilmiş oldu. Hatta son iki günde 20 kuruş gibi bir düşme oldu. 2 lira 10 kuruşa kadar depodan çıkan patates şu anda 1 lira 80 kuruşa geriledi” dedi.

İstanbul ve Ankara gibi kentlerdeki market ve semt pazarlarındaki fiyatların yüksekliğinin burada üreticileri ürküttüğünü belirten Ziraat Odası Başkanı Ekiz, aracının kazandığı kazanca da müdahale edilmesini istediklerini vurguladı.

Doğa Tohumculuk firması Genel Müdürü Kamil Aşkın ise önümüzdeki yıl için yeterli tohum stokunun bulunduğunu söyledi.