ABD'li dev yatırım bankası Goldman Sachs'tan, 'Dolar 2.5 TL'ye koşacak' kehaneti geldi. Goldman Sachs, geçen yıl Türkiye piyasalarıyla ilgili yaptığı 2 önemli tahminle dikkatleri üzerine çekmişti.  Dolar bu hafta 2.1890 TL'ye kadar yükselerek bir rekora imza attı. Bunun üzerine Goldman Sachs'ın Türkiye konusunda gözü kulağı olan isimler arasında yer alan Ahmet Akarlı yeni kur tahminlerini değerlendirdi. Ahmet Akarlı Goldman Sachs Ekonomik Araştırmalar Müdürü. Türkiye hakkındaki birçok raporda imzası var.

Akarlı, "3, 6 ve 12 aylık dolar/Türk Lirası kur tahminimiz sırasıyla 2.1, 2.2 ve 2.4, şu anda. 2015 tahminimiz 2.5 TL" diyor.
Bu tahminin temelde Türkiye'nin dış dengesizliklerinin getirdiği riskleri yansıttığını belirten Akarlı şu yorumu yapıyor:
"Bu anlamda, hangi şokla kurun hareket ettiği bizim açımızdan o denli önemli değil. Ancak tabii bu tahminlerde esas öngörümüz Fed (ABD Merkez Bankası) politikasındaki değişikliğin Türk Lirası üzerinde baskı oluşturacağı yönünde idi.

Son dönemde yaşanan siyasi gelişmeleri ön görmek mümkün değildi. Sonuçta mesele dönüp dolaşıp dış dengesizliklere geliyor. Muhtemelen, Türkiye'nin cari dengesi yüzde 5'lik fazla verse ve genel Türkiye bilançosunda dış yükümlülükler daha düşük seviyelerde olsa idi, siyasi krizin etkileri çok daha hafif olabilirdi."

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) ekonomi öğrenimi gören ve London School of Economics'te (LSE) ekonomi mastır ve doktorası yapan Ahmet Akarlı, HSBC Türkiye başekonomistliğinin ardından Kasım 2005'ten beri Londra'da Goldman Sachs'ta çalışıyor.