Ocak ayında öngörülen sabit yatırım tutarı 5 milyar 358 milyon 257 bin lira, istihdam sayısı da 14 bin 244 kişi oldu. Verilere göre aynı dönemde 99 yatırım teşvik belgesi de iptal edildi.

Güneş pili ve hurda

Yerli ve yabancı yatırımcı, ocak ayında otel, okul, hastane ve fabrika gibi yatırımlar için yeni teşvik sisteminden yararlandı. İşadamları başta enerji olmak üzere Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak olan girişimlerde de bulundu. Ocak ayında güneş pili ve elektrik enerjisi üretimi, biyodizel, hurdaların geri kazanımı,
maden zenginleştirme tesisleri gibi alanlarda yatırım teşvik belgeleri düzenlendi.

Kalça plağına indirim

Teşvik belgelerinde hiç gündeme gelmeyen ilginç kalemler de göze çarptı. Buna göre dondurulmuş parmak patates, mısır çerezi, omurga vidaları, iğneli ameliyat ipliği, kalça ve önkol plakları, çay kıvırma makinasına dönük üretimler de teşvik aldı. Bu ürünler de KDV istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği, gümrük vergisi muafiyeti ve faiz desteği gibi teşviklerden faydalanacak. Yeni sistemle hükümetin tekstil kent kurmak istediği Doğu'daki Hakkari, Batman, Diyarbakır gibi şehirlere yapılacak konfeksiyon yatırımlarıyla Bitlis ve Muş gibi şehirlere yapılacak otel yatırımları da dikkat çekti.

43 milyar lira yatırım

20 Haziran 2012'den ocak sonuna kadar düzenlenen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen 43 milyar liralık toplam sabit yatırım tutarının 23,6 milyar lirasını imalat, 9,9 milyar lirasını hizmetler, 7,9 milyar lirasını enerji, 1,6 milyar lirasını ise madencilik sektörleri oluşturdu. Yeni sistemde 2 bin 962 adet yatırım teşvik belgesinin bin 670'ini bölgesel, 19'unu  büyük ölçekli, bin 270'ini de genel yatırımlardan meydana geldi.