Mehmet Akif Çakmak- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulusal Süt Konseyi ve İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü himayesinde Platfrom Fuarcılık tarafından çeşitli oda ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla 21-23 Mayıs tarihlerinde Çeşme'de 'Ulusal Süt Zirvesi' gerçekleştirilecek. Dünya Süt Günü etkinliklerini de kapsayacak Ulusal Süt Zirvesi ile birlikte, süt üretimindeki sorunlar gündeme getirilecek ve süt tüketiminin artırılmasına yönelik bilgi alışverişinde bulunulacak. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek zirve ile yaklaşık 1500 kişinin bir araya getirilmesi amaçlanırken, Ulusal Süt Zirvesi, Pınar'ın anasponsorluğunda yapılacak. Söz konusu toplantı ile sektör temsilcilerini bir araya getireceklerini söyleyen İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, "İzmir sütün başkentidir. Ulusal Süt Zirvesi'ni gerçekleştirdikten sonra, Dünya Süt Zirvesi'ni de İzmir'e taşımak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ulusal olması önemli

Zirvenin Türkiye'de bir ilk olma niteliği taşıdığını belirten İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, zirve ile birlikte sektör paydaşlarını bir araya getireceklerini söyledi. Süt vizyonu oluşturmak amacında olduklarını dile getiren Ahmet Güldal, "Sağlıklı süt üretimini ve tüketimini artırmak amacındayız. Düzenlediğimiz etkinliğin ulusal boyutta olması çok önemli, bakanlık, il müdürlüğümüz, sivil toplum örgütlerimiz ile beraber sorunları, önerileri paylaşma imkanı bulacağız. Etkinliğimize IDF Uluslararası Sütçülük Federasyonu Başkanı Richard Doyle de katılacak. Kendisinin katılımları bizim için önemli çünkü Dünya Süt Zirvesi onların yönlendirmesi ile gerçekleştiriliyor. Bizim de amacımız 2016 Dünya Süt Zirvesi'ni Türkiye'de gerçekleştirmek" yorumunda bulundu.


Üretici büyük yara aldı


Sütün aleyhine bir takım konuşmaların sıkça yapılmaya başlandığını belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise, sütün istikrarlı bir piyasa düzenine ihtiyacı olduğunu söyledi. Üretimin büyük bir yara aldığını vurgulayan Mahmut Eskiyörük, "Okul sütü kampanyası sosyal bir sorumluluktur ve süreklilik olması gerekir. Süt konusunda gelişme gerçekleştirmemiz için acil eylem planları yapmalıyız. Askere, yoksula süt gibi kampanyalarımız da olmalı. Sıkıntıların bedelini üreticiler ödüyor, bazı sanayiciler ürünleri ucuza alıp pahalıya satıyor. Biz üreticinin güçlü kılınması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.