Geçen ocak ayında İzmir’e yaptıkları ziyarette Ege pamuğu ile tanışan Japonya’nın dev alım grubu Mitsubishi Corporation temsilcileri, pamuğun ülkelerinde tanıtımı için karşılıklı proje geliştirilmesi önerisinde bulundu. Bunun üzerine, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETKİB) bünyesinde de bir çalışma grubu kuruldu ve ortak çalışma başlatıldı. Halen elle toplanması, iyi boya alma özelliği ve GDO’suz üretilmiş olmasıyla kalite farkını ortaya koyan Ege pamuğu başarıyla tanıtılırsa, üretilen iplik ve kumaş da rahatlıkla pazarlanacak ve sadece pamuk üreticisi değil, tekstilcinin de yüzü gülecek.

JAPONYA PAZARINA GİRİŞ FIRSATI


Konuyla ilgili değerlendirme yapan ETKİB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 18 Ocak 2012’de kendilerini ziyarete gelen Japon firması temsilcileriyle Birlik üyesi pamuk ipliği ve kumaş üreticilerinin görüşmesinin meyvelerini vermeye başladığına dikkat çekti. Bu çalışmayı, İzmir Ticaret Borsası (İTB) ile güçbirliği yaparak yürüttüklerini vurgulayan Ünlütürk, "Bu çalışmayı Japonya’da Ege pamuğundan üretilmiş tekstil ürünlerinin pazarlanması için çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Japonya’nın en büyük firmalarından biriyle yapmamız büyük avantaj. Bu pazarda büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz ve bu büyük firma ile de Japonya pazarına açılmak, diğer firmalarla da bağlantı kurmak istiyoruz" dedi.

'EAGEN COTTON' MARKA OLACAK

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz ise projenin temelini İzmir Ticaret Borsası’nın pamuk konusunda yürüttüğü 'Eagen Cotton' (Ege Pamuğu) logo çalışması ile 'GMO Free' (GDO’suzdur) etiketleme çalışmasının oluşturacağını kaydetti. Mitsubishi’nin teklifinin de çok olumlu olduğunu, Borsa tarafından gerçekleştirilen çalışmaların bu süreçte büyük avantaj sağlayacağını vurgulayan Kocagöz, "Uzun vadede Ege Pamuğu logosunun marka olması bizim için çok sevindirici. Üreticiler için de çok olumlu bir gelişme. Ege pamuğunun kalitesini anlattığımız yabancı şirketlerin gösterdiği ilgiyi kazanca dönüştürmek istiyoruz" diye konuştu.