Kruvaziyer turizminde 2016'nın 6 ayının rakamları açıklandı. İzmir ve İstanbul sıfır çekerken, Çeşme ve Kuşadası limanlarına 286 bin yolcu geldi. Ülkede yaşanan olumsuzluklar sonrası kruvaziyer firmaları Türkiye'yi ana liman olmaktan çıkarmıştı. Nisan ayından itibaren Ege'den düzenli sefer düzenyen Celestyal Cruises firması, 2017 yılında da aynı plana uyacaklarını açıkladı. İzmir'e de seferlerini arttırmak istediklerini belirten Celestyal Cruises Türkiye Temsilcisi Özgü Alnıtemiz, 'Yaşanan olumsuzluklar sonrası kruvaziyer şirketleri, 2016 başında Türkiye'yi ana liman olmaktan çıkardı. Açıklanana ilk 6 ay rakamlarında İstanbul ve İzmir limanlarının sıfır çektiğini görüyoruz. Firma olarak 2017 yılı planlarımızda da İzmir, Kuşadası ve Çeşme limanlarını kullanacağız' dedi.

2016 yılının ilk 6 ayında İzmir limanına hiç kruvaziyer gemisi yanaşmadı. Çeşme ve Kuşadası limanlarına ise Celestyal Crusies Nefeli gemisinin seferleriyle ilk 6 ayda 286 bin yolcu geldi. Bütün kruvaziyer şirketleri Türkiye'yi ana liman olmaktan çıkardıklarını açıkladığında Celestyal Cruises firması Çeşme, İzmir ve Kuşadası limanlarını ana liman olarak kullanacaklarını açıklamıştı. Turizmdeki bu sıkıntılara rağmen firma, önümüzdeki yıl da seferlerine devam edeceğini ve Türkiye'de çalışmaktan gayet memnun olduğunu söyledi. 

2017'de İzmir-Çeşme ve Kuşadası'nda çalışacağız

Kruvaziyer şirketlerinin yaşanan olumsuz olaylar sonrası 2016'nın ilk aylarında Türkiye'yi ana liman olmaktan çıkaracaklarını açıkladığını belirten Celestyal Cruises Türkiye Temsilcisi Özgü Anlıtemiz, 'Kruvaziyer firmaları Türkiye'ye gemilerini yanaştırmayacaklarını sene başına açıklamıştı. Bu açıklamayla birlikte 2017 yılında da İstanbul ve İzmir'de bir farklılık olmayacağını söylemek yanlış olmaz. Çünkü bu tür planlar uzun vadeli alınır. Çok ciddi bir durum olmadığı müddetçe her sene değiştiği görülmedi. Gemimiz ise İstanbul'a gitmeyecek ama İzmir ve Kuşadası'na gelmeyi sürdürecek. Nisan ve Ekim ayları arasında 2017 planlarımızı şu an için yaptık. İzmir ve Kuşadası'na gemilerimizle gelmeyi sürdüreceğiz. Türkiye'de çalışmaktan son derece memnunuz. Çalışmamızı da sürdürmek istiyoruz' diye konuştu.

2017 de hareketlenmez

Kruvaziyer turizminin geliştirilmesi ve eski seviyelerinin daha da üzerine çıkmak için Deniz Ticaret Odası'nın Eylül ayı içinde bir toplantı gerçekleştireceğini belirten Anlıtemiz, sözlerini şöyle devam ettirdi: Kruvaziyer turizmiyle ilgili bütün sorumluların da katılacağı bir toplantı gerçekleştirilecek. Bu toplantıda neler yapılabileceği konusunda görüşlerimizi belirtecek ve yapılacaklar konusunda fikir birliğine varmaya çalışacağız. 2017 için bütün kruvaziyer gemilerinin planlamalarını tamamlamasıyla Türkiye'nin ciddi kararlar alması gerekecek. Çünkü Türkiye'yi ana liman olmaktan çıkaran firmalardan hiçbiri şu ana yeniden geleceği yönünde bir açıklama yapmadı. Bu toplantıda da gemilerin yeniden gelmesi için neler yapılabileceğini konuşacağız. Türkiye'de her şey durulursa, gemilerimizi nasıl kaydırma yaptıysak, bu firmaların da bunu yapmasının mümkün olduğunu düşünüyorum. Ancak 2017'de Türkiye'nin hareketleneceğini gösteren bir durum ya da ışık şu an için görünmüyor. Çünkü gemiler uzun vadeli planlar yapıyor. Bu planlarını da kolay kolay değiştirmiyor. Sadece gideceği limanda ya da ülkede sorunlar varsa değiştiriyor. Türkiye'de de aynı şey yaşandı. Farklı bir ülkede de yaşanırsa ve Türkiye'de gerekli ortam sağlanmış olursa gemiler yeniden rotalarını çevirebilir. Aslına bakılırsa Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle suların genelinde ciddi sıkıntılar var. Buradaki sorunlara sadece ülke olarak değil genel olarak bakmalıyız. Bölgesel olarak ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Gemilerin yüzdüğü sularda kaçakçılık gemilerinin olması da uluslararası şirketler tarafından güvenlik riski olarak değerlendiriliyor. Bu sorun durulmuş gibi gözükse de daha başka sorunların olduğunu da biliyoruz. Bu sıkıntılı süreci gerekli çalışmaları yaptıktan sonra hep birlikte atlatacağımıza inanıyorum.