Esin Gençel-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı ödül töreni İzmir Hilton Oteli'nde gerçekleşti. 2012 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde Ege İhracatçı Birlikleri üyesi 55 firma, 57 ödülün sahibi oldu. 57 firma 2012 yılında Ege İhracatçı Birlikleri'nden 5.3 milyar dolar ihracat yaptı. Ege İhracatçı Birlikleri'nin "2012 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'ne Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve çok sayıda davetli katıldı.

İhracat 152.6 milyar dolara ulaştı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracata dayalı büyüme modelinde büyük başarıya imza attığını belirterek, "10 yıl önce 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'nin bugün 152.6 milyar dolar ihracata ulaştı. Bunu AB eksenli ihracat yapılanması yerine pazar çeşitlendirmesi ile tüm ihracatçılarımız başardı. Bu başarıyı Türkiye'nin eksenini kaydırıyorlar eleştirileri altında yaptık. Türkiye'nin ekseni dünya eksenidir" dedi.

Hedef 2023

Çağlayan, "2023 hedefine ulaşma konusunda yeni teşvik sistemini uygulamaya koyduk. Teşvik sisteminden yararlanmak isteyen girişimciler için kapımız sonuna kadar açık. Gelinen seviye başarılı ama yetmez, daha gidecek yolumuz var. Cumhuriyet'imizin kuruluşunun 100. yılını, 2023'ü hedefledik. 500 milyar dolar ihracat hedefi, 2 trilyon dolarlık bir ekonomi ve 3 trilyon dolarlık ticaret hacmi olan bir ülke olmasını hedefledik. Bu hedefleri 2023'ten önce yakalayacağız. Üretim yapısını değiştirmek zorundayız. 90 milyon ton ürün ihracatı karşılığı 152.6 milyar dolarlık gelir elde ettik. Bunun için yeni teşvik sistemini uygulamaya koyduk" diye konuştu.

Zor bir yılı geride bıraktık

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise ihracatta zor bir yılı geride bıraktıklarını, global kriz ve sıkıntılar nedeniyle hedefledikleri noktalara ulaşamasalar da ihracatı artırmayı başardıklarını belirterek, "2012 yılında EİB kayıtlarına göre 223 ülkeye 11,4 milyar dolar ihracat yapıldı. 2013'de bu rakamın 12,5 milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor. Ege Bölgesi'nin diğer birliklerin rakamları da katıldığında toplam ihracatı 17,5 milyar dolar, ithalatı ise 17,7 milyar dolar. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 99" dedi.

İzmir'e özel teşvik şart

İzmir'e özel teşvik verilmesi gerektiğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, "İzmir'in büyümesi için ihracat yapan herkesi kutluyorum. İzmir her türlü potansiyele sahip. Ancak biz teşvik sıkıntısı yaşıyoruz. Çok yakın illerimiz teşvikler farklı. Bizim organize sanayi bölgelerimiz var. Sanayideki teşvikler yeniden belirlenmeli. İzmir için olmazsa olmazı bu. İzmir'in gelişmesi için bu kente özel teşvik gerekmektedir" diye konuştu.

Dükkan sizin

İhracatta gelecek dönem stratejileri, enerji ve yatırım teşvikleriyle ilgili bilgiler veren Çağlayan, İzmir'de Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak yeni fuar alanının da fuarcılığa sağlanacak teşviklerden yararlanabileceğini belirtti. Çağlayan, Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na seslenerek, "Yeni teşvik sisteminde dükkan sizin. 50 bin metrekare alan üzeri kapalı alan yatırımlarını 5. bölge destekleriyle destekliyoruz, İzmir'e hayırlı uğurlu olsun" dedi.