İzmirli işadamlarına avantajlı kredi paketi açmak için kente gelen Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, İTO'daki kredi protokolünün imza töreni öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye’nin kredi notunun artıp artmayacağına yönelik soru üzerine, 'cari açık ve tasarruf oranındaki düşüklüğün' ekonominin zayıf karnı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türk kağıtlarındaki primlere bakıldığı zaman not artışını piyasalar satın almış görünüyor ama bu not artırımı hangi tarihte olur bunu söylemek, kestirmek zor. Türkiye’nin ekonomik performansı iyi gitti ama cari açık ve tasarruf oranlarının düşüklüğü bizim ekonomimizin zayıf karnı. Buradaki dengeli ekonomik büyüme ve sorunlu alandaki çalışmaları yabancı yatırımcılar yakından takip ediyor. Türkiye’nin 10 yılda gösterdiği performans iyi bir geçmiş olmuştur ama önümüzdeki yıllarda da aynı disiplinde aynı ekonomik performansı göstermemiz gerekmektedir. Not verenler de sanırım bu performansın nasıl olacağını orta vadeli ekonomik programın nasıl uygulanacağının analizini yapıyorlardır. Biz biraz sabırlı olmalıyız. Ekonomik disiplinden özveride bulunmamamız lazım."

PAKETİN AVANTAJLARI

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın katıldığı protokol töreninde üyeler bankacılık işlemlerinde avantaj sağlayacak anlaşma imzalandı.

Protokol ile KOBİ destek paketi, taksitli ticari kredileri, ticari işyeri kredileri, gayrinakdi kredileri avantajlı bir şekilde kullanılabilecek. Anlaşma kapsamında KOBİ destek kredilerinden yararlanarak, ticari artı para kredisi ile ticari kredi kartı kullanan tüm KOBİ’ler üç ay boyunca pek çok avantaja sahip olacak. 150 bin liraya kadar KOBİ destek kredisi kullanan müşteriler, Akbank şubelerinden 10 adet havale, 10 adet EFT, 10 adet çek tahsilatı, internet üzerinden sınırsız havale ve EFT işlemini ücretsiz gerçekleştirecekler. 10 yapraklı çek karnesine vergi hariç ücretsiz sahip olurlarken Akbank POS hizmetini kullanmaya başlayanlardan da POS hizmet ücreti alınmayacak. 150 bin lira üzeri KOBİ destek kredisi kullanan müşteriler, Akbank şubelerinden 20 adet havale, 20 adet EFT, 20 adet çek tahsilatı ile internet üzerinden sınırsız havale ve EFT işlemini ücretsiz gerçekleştirecekler. 25 yapraklı çek karnesine vergi hariç ücretsiz sahip olurlarken Akbank POS hizmetinin kullanmaya başlayanlardan da POS hizmeti ücreti alınmayacak. İTO üyeleri, aidat ödemelerini de Akbank şubelerinden ya da hesaplarından verecekleri otomatik ödeme talimatı ile gerçekleştirebilecekler.

GLOBAL KRİZDE TÜRKİYE YÜKSELEN DEĞER


Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye’nin global krizde yükselen değer olduğunu belirterek, "Ülkemiz birçok alanda üst üste çok başarılı performans gösterdi. Eksiklerimiz var, ekonomide bazı açılardan yapmamız gerekenler var ama bütün resme baktığımız zaman hakikaten Türkiye bu global krizde yükselen değer olmuştur. Kendi ekonomik gücünü tüm dünyaya duyurmuştur. Bugün nereye giderseniz gidin ister Uzakdoğu’ya, ister ABD’ye, ister Avrupa’ya gidin "Türkiye’ dediğiniz zaman herkes çok iyi biliyor. Herkes merak ediyor. Bu, Türk insanının hep birlikte yapmış olduğu başarıdır. Bu protokolün İzmir’e ve İzmirliler’e hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

İTO Başkanı Demirtaş, 2001 yılından bu yana 47. protokolü imzaladıklarını, üyelere özel şartlarda kredi sunan banka sayısının 14’e ulaştığını söyledi.

İZMİR’DE 1 MİLYON MÜŞTERİMİZ VAR

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türkiye’nin en değerli markası olan Akbank’ın marka değerinin 1.6 milyar dolar olduğunu belirterek, bankanın İzmir’de yaklaşık 5 milyar lira kredi hacmi olduğunu, 4.5 milyar lira kaynağa sahip olduklarını, İzmir’de 3.5 milyar dolar dış ticaret hacminin Akbank aracılığıyla gerçekleştirildiğini anlattı. Binbaşgil, İzmir’de 1 milyon müşteriye sahip bankanın 78 şubesi, 315 ATM’si olduğuna ve sadece İzmir’deki şubelerde 800 kişinin istihdam edildiğine dikkat çekerek, "Son beş yılda 19 şube açtık. 200 tane ATM kurduk. Bunlar, Akbank’ın İzmir’e vermiş olduğu değerdir. Ticari ve KOBİ bankacılığı bizim için çok önemli. Bu protokolü o amaçla imzalıyoruz" dedi.