Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, yaptığı yazılı açıklamada, 31 Mart 2012 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 13. maddesi dayanak yapılarak, 1 Nisan 2012 tarihinden geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 8,1 oranında zam yapıldığının açıklandığını, yapılan zammın konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 9,26 oranında yansıyacağını kaydetti.

Zam kararının uygulanmaya başlamasıyla birlikte ”zammın zulme dönüştüğü”nün, yeni faturaların tüketiciye gönderilmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Engin, şöyle devam etti: ”İlk gelen faturaları incelediğimizde Mart 2012 dönemine ait faturadaki elektrik tüketiminin birim fiyatı 0,161053 TL (kw/s) iken, zammın yürürlüğe girdiği Nisan 2012 dönemine ait bir faturada 0,198182 TL (kw/s) fiyat yansıtılmış olup, bu tutarın önceki fiyata göre oransal farkının yüzde 23 olduğu ortaya çıkmıştır. Kamuoyuna açıklanan zam oranının neredeyse 3 katı olarak faturalara yansıtılması, en hafif deyimiyle tüketiciye yönelik insafsızlıktır.

Yine ortaya çıkan bir başka haksız ve hukuksuz uygulama ise sayaçların önemli bir bölümünün okunmasının zammın yürürlüğe girmesinden en az 15-20 gün sonra yapılması nedeniyle çıkarılan faturalardır. 16 Mart 2012 tarihinde okunan bir sayaç, bir sonra 16 Nisan 2012 tarihinde okunması sonucu, 16-31 Mart döneminde yapılan elektrik tüketimi zamlı tarifeden hesaplandığından tüketici bir kez daha zarara uğratılmıştır.”

Engin, hakem heyetleri ve mahkeme kararlarıyla son verilmesine rağmen kayıp/kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedelinin alındığını, yapılan zammın yanında faturanın 3 katı ”gizli zam” uygulaması ile sayacın geç okunmasından kaynaklı ”haksız” uygulamaların elektrik dağıtım şirketlerinin ”haksız kazanç” sağlamalarına olanak sağladığını ve tüketicileri mağdur ettiğini belirtti.

Haksız alınan/uygulanan tutarların tüketicilere iade edilmesi gerektiğini vurgulayan Engin, ”Tüketicilerimizi haklarına sahip çıkmaya ve elektrik faturalarını inceleyerek faturalara yansıtılan gizli zam ve diğer haksız tutarlara karşı hak aramaya çağırıyoruz” dedi. (Vatan)