İzmir’de, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 3'üncü Elektrik Tesisat Ulusal Kongre ve Sergisi, Tepekule Kültür Merkezi’nde başladı. Ana teması 'Elektrik tesislerinde yeni teknolojiler ve verimlilik' olan kongre 24 Kasım’da sona erecek. Elektrik sektörünün 4 gün boyunca odaklanacağı kongrede, sektördeki gelişmeler paylaşılacak. Kongre kapsamında 'VII. Ulusal Aydınlatma Sempozyumu', 'Güç ve Enerji Sistemleri Sempozyumu', 'VI. Kontrol Otomasyon ve Yapı Elektronik Sistemleri Sempozyumu' ve 'Serbest Müşavir Mühendis Forumu' yapılacak.

Kongrenin açılış töreninde konuşma yapan Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cengiz Göltaş, AK Parti Hükümeti’nin enerji politikasını, hem de meslek odalarına yönelik uygulamalarını eleştirdi. Türkiye’nin genel enerji tüketiminde yüzde 73 oranında dışa bağımlı olduğunu, elektrik enerjisi üretiminde de aynı bağımlılığın bulunduğunu söyledi. Göltaş, şöyle dedi:

"Ülkemiz elektrik üretiminde özellikle doğalgaz (yüzde 43.6) ve ithal kömüre (yüzde 12.2) dayalı üretim modeli ile 2012 yılını yüzde 56.5 oranında ithal kaynağa bağımlı olarak tamamlamıştır. 2013 yılı elektrik üretiminde daha kaygı verici sonuçlar karşımıza çıktı. Yıl içindeki bazı günlerdeki elektrik enerjisi, yüzde 50’nin üzerinde doğalgazdan, yüzde 15’in üzerinde de ithal kömürden üretildi. Bazı günlerde, her iki kaynak kullanılmak suretiyle elektrik üretiminde yüzde 65’in üzerinde ithal kaynağa bağımlılık söz konusu olmuştur."

Elektrik enerjisinde izlenen bu politikalarda ısrar edilmesinin Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı sorunların her geçen gün arttığını belirten Göltaş, şöyle konuştu:

"Birincil kaynakta dışa bağımlılık elektrik enerjisinin arz güvenliği açısından da ciddi bir tehdit unsuru olarak önümüzde durmaktadır. Elektrik enerjisi üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanılması gerekir. Kullanılmayı bekleyen linyit rezervlerimizin yanında yüksek potansiyelde verimli rüzgar ve güneş enerjisi çok önemlidir. EPDK’nın 1 Aralık 2007 tarihinde aldığı rüzgar enerjisi lisans başvuruları ile bugünlerde yaklaşık 2 bin 700 MW’lık bir kurulu güce ulaştık. Bu hızla hedeflenlen 2023 yılı için 20 bin MW kurulu güç hedefine ulaşılması mümkün görülmemektedir. Güneş enerjisi için hedeflenen 3 bin MW’lık kurulu güce ise hiçbir çalışmada yer bile verilmemektedir."

"MESLEK ODALARI ETKİSİZLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR"


Göltaş, AK Parti’nin EMO, hem de TMMOB’un yönetsel anlamda etkisizleştirilmesine yönelik bir dizi uygulamayı gündeme getirdiğini söyledi. Bilimi ve tekniği 60 yıldır kamu yararına kullanmak adına bağımsız kimliği ve seçilmiş demokratik kurulları ile meslek ve meslektaş düzleminde çalışan meslek odalarının susturulmak, işlevsizleştirilmek, iş yapamaz, söz söyleyemez konuma getirilmek istendiğini belirten Göltaş, siyasi iktidarın elindeki kamu gücünü, kamu yararına hareket eden meslek örgütlerini dağıtmak için kullandığını dile getirdi. Göltaş, "Hazırlıkları yapılan İmar Yasası değişikliği ile Yapı Denetimi Yasası’nda, mühendislik hizmetlerinin serbest meslek olmaktan çıkartılması, büyük sermayeli şirketler eliyle yürütülmesi söz konusu olacaktır. Serbest çalışan meslektaşlarımız işlerini kaybederken, onların yerini şirketlerde ücretli çalışan mühendisler dolduracaktır" dedi.

Kongre açılışında EMO İzmir Şube Başkanı Özcan Uğurlu ve Kongre Yürütme kurmulu Başkanı Sedat Gülşen, yapılacak etkinliklerle ilgili, Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanı Prof.Dr. Sermen Onaygil ise Aydınlatma Sempozyumu ile ilgili bilgi verdi. Konuşmaların ardından sahnede yapılan kurdele kesimiyle Kongre ve Sergi sembolik olarak açıldı.