TREF modeliyle yeni trafolarını kısa süre önce piyasaya sunan firma, trafolardan kaynaklanan ortalama yüzde 2’lik elektrik kaybını yüzde 1'lere düşürdü. Bu oran, iki Keban Barajı'na eşdeğer bir kazanım sağlayacak.

Elkima Trafo Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Selçik, “Bugün ölçüme girmeyen trafolardan, yüzde 3,5 oranındaki kayıp bedeli otomatik olarak alınıyor. Bugünkü standart trafoların ortalama kaybı ise yüzde 2 civarında. Biz ar-ge faaliyetlerimiz sonucunda ürettiğimiz TREF A0-AK üçgen yapılı, sarma nüveli trafoyla enerji kaybını yüzde 1'lere düşürdük. Trafolar, 24 saat 365 gün çalışıyorlar. Kayıplar bu nedenle toplamda çok büyük bir enerji değeri ortaya çıkmaktadır.” bilgilerini verdi.

Yürürlükteki TEDAŞ şartnamesinin, trafo ile ilgili olarak "A0-AK" maddesinin koyulmasıyla revize edilerek yürürlüğe giren uygulanması zorunlu şartnamenin altını çizen Selçik, ülke ekonomisine bu sayede çok büyük bir katkı sağlanacağını vurguladı. Yeni trafolarının, kayıpları düşürmesiyle kendisini birkaç yılda amorti ettiğini aktaran Selçik, kullanıcılara verilecek uygun kredilerle (Enerji Verimliliği Yatırımları Kredisi) mevcut trafoların da daha tasarruflu yeni trafolarla değiştirilebileceğini kaydetti. Yeni trafolarının az ısı ürettiği ve her fazın eşit ısındığını, bu sayede yanma özelliğinin de daha az olduğunu anlatan Selçik, parçalanamadığı için de hırsızlık riski olmadığını sözlerine ekledi.