Ali Budak- Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) kasım ayı meclis toplantısı gerçekleşti. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu yaptığı konuşmada, endüstri 4.0’a yönelik mesleki eğitim konusunda İzmir’in pilot il yapılması gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz hafta yapılan TOBB Sanayi Odaları Konsey toplantısında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye bu teklifte bulunduğunu belirten Gökçüoğlu, ‘Bakan Özlü, konuya oldukça sıcak yaklaşıp bu konuda hazırlayacağımız raporu kendisine iletmemizi istedi’ dedi.


‘Cazibe merkezi oluruz’


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü’ye, ‘Endüstri 4.0’a geçişte eğitim konusunda İzmir’in hatta Ege Bölgesi’nin pilot il yapılması önerisinde bulunduklarını ifade eden Gökçüoğlu, şöyle devam etti: Bu şehirlerdeki üniversiteleri, lojistik sektörünü, teknik eğitim kurumlarını ve sanayiciyi de kapsayacak şekilde özel kanunlarla pilot okullar belirlenebilir. Endüstri 4.0’ın gerektirdiği özel makinelerde önce eğitmenleri ardından da öğrencileri yeni sisteme adapte edebiliriz. Böylece İzmir veya Ege Bölgesi, Endüstri 4.0 için adeta bir cazibe merkezi olur.
 

‘İzmir'i ‘serbest şehir’ şeklinde kurgulayalım’


Bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanında İŞKUR’un düzenlediği meslek edindirme projelerine milyonlarca liranın harcandığını vurgulayan Gökçüoğlu, ‘Sayın bakanımıza ayrıca, eğitim almış bu kişilerden kaçı işe girdi, nerede çalışıyor, ne zamandır çalışıyor gibi verilerin maalesef elimizde olmadığını belirttim. O nedenle verilen eğitimin başarısını da ölçemiyoruz. Bunları çözmemiz için İzmir’in potansiyeli de, isteği de var. İzmir’i pilot il yapalım ve bir başarı hikayesi yazalım. Çünkü İzmir’de sanayi ve ticaret kültürü var. Bizim hiçbir eksiğimiz yok. Yeter ki belli kriterlere sahip üniversitelerimizi ve buradaki hocalarımızı destekleyelim, motive edelim. Kanunlarımızı da belirli şehirleri ‘Serbest Şehir’ haline getirebilecek şekilde kurgularsak bölgemiz ve Türkiye şaha kalkar’ dedim. Bakan Özlü de beni dinledikten sonra, ‘Kesinlikle size katılıyorum. Bu çalışmanızı rapor haline getirip bize iletin; biz de değerlendirelim’ yanıtını verdi’ diye konuştu.
 

Yoksa tek bir adım atılamaz


Gökçüoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: Eğer İzmir bu konuda pilot il olursa hem Endüstri 4.0’ı hem de Eğitim 4.0’ı birlikte gerçekleştirmiş oluruz. Böylece gençleri yeni sisteme göre eğitip işsizliği azaltabiliriz. Ama bunu yapmaz ve mevcut sistemlerle yolumuza devam edersek Endüstri 4.0’ı daha çok konuşuruz, tek bir adım da atamayız.
 

Ekonomimizde kırılganlık sürüyor


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu StandardandPoor's’un (S&P) ekonomik göstergelerinde, kırılganlığa işaret eden ve parasal sıkılaşma ile artan faizlerden en fazla etkilenecek gelişen 5 ülke arasında Türkiye'nin de olduğunu söyleyen Gökçüoğlu, ‘Morgan Stanley’in 2013 raporundan bu yana, kırılganlığı devam eden tek ülke Türkiye. Küresel koşulların sıkılaşması durumunda dirençli olan ve güçlü kalması beklenen ülkeler ise Tayland, Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Malezya olarak sıralanıyor. Bu ülkeler neyi iyi yaptı da biz hala kırılgan listede kaldık diye bakmak gerekiyor’ ifadesini kullandı.


Lira, dolar karşısında eriyor


Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin devam ediyor olması, yapılan açıklamalar, FED riskinin yaklaşıyor olması ile birlikte Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesindeki başarısızlıkların kurlarda ciddi bir artışa sebep olduğunu dile getiren Gökçüoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: Sadece 1 gün içinde dolardaki değerlenme yüzde 3’ü aşarken, yılbaşından bu yana yüzde 12’ye ulaştı. Bu da TL’yi diğer para birimlerine nazaran dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi yaptı. Bunun sürdürülebilir olması mümkün değil. Her fırsatta kurlardaki artış riskinin hedge edilmesi gerektiğini ve hedging işlemlerinin kullanılmasının faydalı olacağını söylüyoruz. İçerde ve dışarda o kadar çok bilinmez var ki, bugün en iyiyim diyen ekonomist dahi bu kadar belirsizliği tahmin etme gücüne sahip değil. Bizlerin kendini bir şekilde sağlama alması gerekiyor.