Enflasyon şubatta gıda fiyatlarında artışın sınırlı kalması, giyim fiyatlarında ise düşüşle beklentilerin altında yüzde 0.30 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 7.03'e geriledi. Ancak ekonomistler, düşüşe temkinli yaklaşıyor. 
Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), şubatta gıda fiyatlarındaki sınırlı artış ve giyim fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle beklentilerin altında yüzde 0.30 arttı. Üretici fiyatları (ÜFE) yüzde 0.13 geriledi. Şubatta yıllık TÜFE bir önceki aya göre 0.28 puan azalışla yüzde 7.03, yıllık ÜFE 0.4 puan azalışla yüzde 1.84 düzeyinde gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" (işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içki, tütün ve altın hariç grup) yıllık artış şubat ayında yüzde 6.29 olurken, "I" (enerji, gıda, alkol, tütün ve altın hariç göstergeler) yıllık artış yüzde 5.82 olarak gerçekleşti. 12 aylık ortalamalara göre TÜFE yüzde 8.33 oranında arttı.

En yüksek artış ulaştırmada

TÜİK verilerine göre aylık en yüksek artış yüzde 1.63 ile ulaştırma grubunda gerçekleşirken, ana harcama grupları itibariyle şubatta ev eşyasında yüzde 1.01, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.89, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.83 artış görüldü. Öte yandan çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.18, eğlence ve kültürde yüzde 0.63, giyim ve ayakkabıda ise yüzde 6.36 düşüş gerçekleşti.

Zam şampiyonu sivri biber

Şubatta en yüksek fiyat artışı TÜFE'de yüzde 42.43 ile sivri biberde tespit edildi. Bunu yüzde 25.72 ile dolmalık biber, yüzde 14.17 ile patlıcan, yüzde 11.55 ile nar, yüzde 9.02 ile tavuk eti, yüzde 8.15 ile salatalık, yüzde 5.50 ile taze balıklar, yüzde 4.95 ile kabak çekirdeği izledi.
Şubatta en fazla fiyat düşüşü yüzde 14.13 ile domateste yaşandı. Bunu yüzde 13.68 ile bayan çizmesi, yüzde 13.64 ile çocuk botu, yüzde 12.80 ile karnabahar, yüzde 11.97 ile kazak takip etti. 

Vatandaşa yansıyan farklı

'Ayşe Hanım Teyze' üzerinden ekonomiyi halkın anlayacağı şekilde kaleme alan Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras ise TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile vatandaşa yansıyanın farklı olduğu görüşünde. Uras, "Ayşe Hanım'ın enflasyonu ile TÜİK'inki farklı" başlıklı yazısında konuyu şöyle ele aldı: 

TÜİK dün tüketici (TÜFE) ve üretici (ÜFE) fiyatlarındaki değişimi gösteren endeksleri açıkladı. 2013 Şubat ayında tüketici fiyatları 2012 Şubat ayı fiyatlarına göre yüzde 7.03 oranında, üretici fiyatları yüzde 1.84 oranında artmış.
TÜFE endeksindeki yıllık artışa bakılarak "yıllık enflasyonun gerilemeye başladığı" konuşulurken, Ayşe Hanım Teyzem  her zamanki gibi eleştiriye başladı. "Bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Ben cebimden çıkan paraya bakarım. Fiyatlar daha fazla arttı" dedi.
Benim durumum kritik. "İki cami arasında kalmış beynamaza döndüm" derler ya... İşte o biçim. Çünkü TÜİK'e inanmaya mecburum. Ama Ayşe Hanım Teyzem de haklı.
TÜİK'e inanmaya mecburum, mecburuz. Başka ülkeler enflasyonu nasıl izliyor ise TÜİK de öyle izliyor. Her ay 27 bin işyerinden 437 mal ve hizmetin fiyatını belirliyor. Bunları belli ağırlığa göre istifleyerek ülke genelinde, her gelir grubunun ortalama tüketim harcamasına göre bir fiyat artış oranı belirliyor.
Ama Ayşe Hanım Teyzem'e de inanmaya mecburum, mecburuz. Çünkü bir tüketici olarak hangi mal ve hizmetin fiyatının ne kadar arttığını en iyi o biliyor.

Fiyat artışı, enflasyon, pahalılık

Ayşe Hanım Teyzem, enflasyondan çok fiyat artışına ve pahalılığa bakıyor:
* Fiyat artışı belli bir mal veya hizmetin belli bir dönemde değişik nedenlerle üretici veya tüketici fiyatının artmasıdır.
* Pahalılık, belli mal ve hizmetler için bir kişinin yaptığı toplam harcamaların, o kişinin net gelirinden daha fazla oranda artmasıdır.
* Enflasyon, ülke genelinde, tüm tüketicilerin değişik ölçülerde tükettiği tüm mal ve hizmetlerin fiyatındaki değişimdir.

TÜİK fiyatı ortalama fiyat

Bu genel açıklamalar Ayşe Hanım Teyzem'i tatmin etmez. O sözü döndürür dolaştırır bir noktaya getirir? "Geçen yıl onun satın aldığı gıda maddelerinin fiyatı ne idi? Bu yıl ne oldu?
İşte burada da Ayşe Hanım Teyzem'i tereddüde düşüren, onun bakkal, market alışverişinde belli mallara ödediği para ile TÜİK'in enflasyon hesabına esas olan fiyatlar arasındaki farktır.
Bu yazıyı okuyacak olan Ayşe Hanım Teyzemgiller ile Ali Rıza Bey Amcamgiller için TÜİK'in enflasyon hesabında yer alan başlıca maddelerdeki bir yıllık fiyat artış oranlarını hesapladım. Bunları yazının içindeki ufak tabloda veriyorum. Tabloya  bakarak, TÜİK enflasyon hesabı ile, kendilerine göre hesapladıkları fiyat artış oranları arasında fark olup olmadığını kendi kendilerine değerlendirebilirler. Fark var ise farkın boyutunu ölçebilirler.