İzmit'teki konuşmasında, yapılan operasyonlarla ilgili olarak Avrupa Birliği'nin (AB) ne düşündüğünü dert etmediklerini belirten Erdoğan, operasyonların basın özgürlüğü ile ilgili de olmadığını söyledi.

Kirli odaklara boyun eğenlerin gereken cevabı aldığını belirten Erdoğan "almaya da devam edecekler"ini söylemesi de piyasalarda, siyasi belirsizliklerin süreceği algısı yarattı.

Piyasa analistleri, liranın zayıflamasında AB'ye üyelik yolunda atılacak adımların zayıflayabileceği endişesi ve önümüzdeki dönemde de benzer adımların devam edebileceğine yönelik mesajların etkili olduğunu belirttiler.

Erdoğan'ın konuşmaya başlamasından önce 2.3260 lira düzeylerinde olan dolar, konuşmanın etkisiyle 11 ayın yeni zirvesi olan 2.3424'e kadar yükseldikten sonra 2.3330 - 2.3370 lira dolayında hareket etti.

"14 ARALIK OPERASYONUN ETKİSİ VAR"

DHA'nın sorularını yanıtlayan Egeli&CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay, dolardaki hızlı yükselişin iç politikaya bağlı olduğunu, AB ve ABD tarafından gelen eleştirlere rağmen yapılan açıklamaların piyasalar üzerinde baskıyı artırdığını belirtti.

Atabay,  özel sektörün, 179 milyar dolar açığı olduğunu ifade ederek, "Dünkü olaylar sonrasında yapılan siyasi açıklamalar, baskının süreceği yönünde. Zaten kaçmakta olan bir sıcak para da var. Bütün bunların üzerine, dün yapılan 14 Aralık operasyonun etkisi var. Güney Afrika ve Hindistan paralarına bakılınca dolardaki yükselişin küresel bir olay olduğu anlaşılır. Zaten iç politikada ki gerginlikten dolayı olduğu açık. TL, Ruble'den sonra 3. en fazla değer kaybı yaşayan para birimi" dedi.

Atabay,  önümüzde ki dönemde iç politikada ki gerginlikten dolayı dolarda sıçrama etkisi yaratacağına da işaret ederek, "Gelişmelerin sakinleşmesiyle geri dönüş olur. Şu anda hiç kimse operasyonun bitip bitmediğini bilmiyor, kapsamı artıp artmayacağını da bilmiyor. Bundan dolayı doların hangi seviyeye geleceğine dair hedef vermek kolay değil, anlamlı da değil" diye konuştu.