Esin Gençel- Ülkemizin sağlık alanındaki çalışmalarına katkıda bulunmak üzere Çanakkale'den Antalya'ya, İzmir'den Afyon'a 13 ilde hizmet veren ve 16 sağlık çalışanı derneğini çatısı altında toplayan bir federasyon olan ESAFED, başbakanlığa bağlı olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) destekleri ile gerçekleştirilen yurtdışı projelerinde Tanzanya, Kamerun ve Sudan'dan sonra şimdi de Somali'de beslenme ve halk sağlığını ilgilendiren konularda yardım ediyor. Somali'ye 15 günlük periyotlarla gönderdikleri sağlık ekipleri ile aktif hizmet verdiklerini söyleyen ESAFED Başkanı Dr. Özpolat, "Somali'de özellikle beslenme ve halk sağlığını ilgilendiren konulara yöneldik. Somali Afrika'da en uzun sahil şeridine sahip olmasına rağmen balıkçılık gelişmemiş. Deniz etkin bir şekilde kullanılamıyor. 10 milyon nüfusa sahip olan Somali sadece balık yese bile doyar. Biz orada insanlara balığı tutup vermeyeceğiz, onlara balık tutmayı öğreteceğiz. Ayrıca hayvancılık ve tarımda da şartlar çok kötü, kuraklık insanları hiçbir şey yapamaz hale getirmiş. Topraklarını daha iyi kullanabilmeleri için bir proje oluşturduk. Proje kapsamında 3 uzman veteriner hekimi kendi uzmanlık alanlarındaki bilgi ve berikimlerini Somali'deki çeşitli üniversitelerin veterinerlik fakültesi dekan, öğretim üyeleri ve öğrencileri ile paylaştılar. Daha sonra Denizcilik Bakanı Abdirrahman Sheikh İbrahim, milletvekilleri, balıkçılık kooperatifi başkanı ve balıkçılarla, Türkiye Büyükelçilik müsteşarı ile görüşmeler gerçekleştirildi. Konuyla ilgili seminerler ve eğitimler düzenlendi" dedi.

'Somalililer sadece balık yeseler doyarlar'

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Aytaç Altın, balıkçılık teknolojisi üzerinde çalıştığını belirterek, "Somali balıkçılık potansiyeli açısından dünyada sayılı stratejik konuma sahip noktalardan biri. Balıkçılık potansiyeli çok yüksek. Ancak yıkım çok büyük. Somali'de sadece Türkiye aktif durumda. Bu proje ile onlara kendi tarım ve hayvancılıklarını uygulaya bilecekleri ve kendi balıkçılıklarını yapabilecekleri bilgi transferi gerçekleştiriyoruz. Somali Afrika'nın en uzun kıyı şeridine sahip. Kıyı şeridende avlanılabilecek türlerinde ekonomik değeri çok yüksek. Ancak güvenlik sıkıntısı çok büyük. Bu sıkıntı aşılmalı. Yemen'in balıkçılığı 140 bin ton civarında şuan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kayıtlarına göre 30 bir civarında üretim gözüküyor. Ama FAO bu kayıtlar nasıl tuttu bilemiyorum. Çünkü biz hiçbir bilgiye ulaşamadık. Ama bizce Somali'nin balıkçılık potansiyeli yıllık 200 bin tonun üzerinde. 10 milyon insanın yaşadığı bu ülkede insanlar sadece balık yese zaten doyacaklar ama açlar" dedi.

Uzun süredir süt sığırcılığı üzerine çalıştığını belirten Veteriner Hekim Hüseyin Şükrü Örnek, Somali'de sığırcılığın yerli ırklardan oluştuğunu söyleyerek, hayvansal üretim ve tüketim kültürünün yok denecek kadar az olduğunu ifade etti. Süt sığırcılığı konusunda ırk ıslah çalışmasının yapılması gerektiğini söyleyen Örnek, süt işletmeciliğinin nasıl kurulup işletileceği konusunda uzmanlar yetiştirilmelsinin ve bulaşıcı hastalıklardan korunma teknikleri hakkında eğitimin öncelikli konulardan olması gerektiğini vurguladı.

Somali'den eğitim almak için İzmir'e geler doktorlar ise Türkiye'ye ve ESAFED'e teşekkür ederek, eğitimlerini tamamladıktan sonra Somali'ye dönerek insanlarına yardım edeceklerini belirtti.