Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda, Hindistan Sanayici ve İşadamları Odası Federasyonu (FICCI) ve Hint Türk İşadamları Derneği (ITBA) ‘nin üyesi 21 firma İzmir de ESİDEF’in misafiri oldu.

Hilton Otelde yapılan Ticaret ve Yatırım Forumunun açılış konuşmasında EXPO 2020 İzmir adaylığı için destek isteyen ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara ‘‘ Bugün burada Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olan Hindistan dan 21 tane firmayı federasyon olarak ağırlıyoruz.    Türkiye'nin 2012 yılında 800 milyon dolar ihracatına karşılık, Hindistan'dan 5,8 milyar dolarlık ithalat yaptık, ticaret dengesinde Türkiye olarak cari açık veriyoruz. 5 milyar dolar gibi Türkiye aleyhine bir ticaret söz konusu. Türk işadamları olarak Hindistan ile mevcut ticaretimizi daha da yukarılara çekmek arzusundayız. Kazan kazan prensibine uygun olarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin dengeye gelmesinin arzu ediyoruz. İki ülke dostluk ticaretle daha da pekişecek. Hindistan'da Türk işadamlarının açtığı 14 okulda okuyan 4 binden fazla öğrencinin de ilişkilerin gelişmesinde çok önemli bir rolü var. Gelen heyette enerji, tekstil, maden, gıda, inşaat, alt yapı, tarım sektörlerinden temsilciler var. Türkiye’ye iş yapmak için ticari birliktelikler kurmak için gelen bu heyet ümit ediyorum ki bugün buraya gelen ESİDEF üyesi firmalar ile karşılıklı anlaşmalar sağlayacaklardır’’ dedi.

Organize edilen bu programdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Hint Türk İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Ali Şeker ‘‘ITBA olarak getirdiğimiz bu heyetin İzmir’in misafirperverliği ve iştiyaklı işadamları karşısında etkilendiklerini görüyorum. Ümit ediyorum ki karşılıklı ticaretten olumlu sonuçlar çıkar’’ dedi. Hindistan’ın önemli iş dünyası kuruluşlarından 275 bin üyesi bulunan Hindistan Sanayi ve Ticaret Odası Federasyonu (FICCI) Türkiye ve Avrupa Direktörü Rohit Sharma ‘‘Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Buradaki Türk Müteşebbislerin ticareten dünyanın her coğrafyasına gitmesi ve fırsatları değerlendirmesi sizi önemli kılan bir özellik. Biz Türk İşadamlarının enerjisi ve güvenli ticareti ile doğru partneri bulacağımıza inanıyoruz. Ümit ediyorum bu biraraya gelişler karşılıklı anlaşmalara dönüşür. Ben tekrar ESİDEF’in böylesi muhteşem bir program organizasyonundan ötürü tüm emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi.

Programın kapanış konuşmasını yapan İZKA ve EXPO 2020 Genel Sekreteri Doç.Dr. Ergüder Can İzmir de yatırım imkânları ve yabancı işadamlarına sağlanan kolaylıklardan bahsederken Hintli işadamlarının dikkatle dinlemeleri ve kısa notlar almaları gözlerden kaçmadı.

Gerçekleşen forumdan sonra plaket takdiminin ardından verilen aranın ardından ikili iş görüşmelerine geçildi. Hintli firmalar ile görüşmek için sıra bekleyen ESİDEF üyelerinin program sonrasında olumlu sonuçlar aldıkları gözlendi.