ESİDEF'in kurucu üyesi olduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'nun düzenlediği, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle yapılan zirve, Ege Bölgesi'nden katılan 30'un üzerinde firmanın ve 243 işadamının yüzünü güldürdü.

CNR Fuar Merkezi'nde 7 Haziran 2012 günü Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla açılan ticaret zirvesine, yurtdışından bakanlar, üst düzey bürokratlar ve gazeteciler de katıldı. Açılıştan sonra fuar alanında, 130 ülkeden gelen bin 470 işadamının oturduğu masalarda ikili iş görüşmelerine geçildi. İki gün boyunca stantlarda ve görüşme masalarında sıkı pazarlıklar yapan Egeli firmalar, milyon dolarlık anlaşmalar için ön görüşmelerde bulundu. Mobilya, inşaat ve enerji sektörlerinde ortaklık ve ticaret için fırsat kovaladılar.

Ticareti verimli ve yeniliğe açık yapanın başardığını ifade eden ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, "Globalleşen dünyada her geçen gün mesafeler kısalıyor. Artık dünya pazarlarına, ticaret için verimli ve inovatif ürünler üretmek gerekiyor. ESİDEF olarak dünya pazarını üyelerimizin ayağına getirip hem ticari kazanımlar elde etmenin gerekliliğini hem de vizyonu olanın başaracağını göstermek istedik. Bu bağlamda katıldığımız zirvede Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinden birçok firma, ön görüşme yaptığı yabancı firmalarla iyi niyet anlaşmaları imzaladı. Ticaret ve yatırım düşündükleri ülkelere fizibilite amacıyla gidecekleri tarihleri karşılıklı kararlaştırdılar." dedi.

Dünya Ticaret Köprüsü programının ardından Ege Bölgesi'ndeki ESİDEF üyesi derneklerin birçok ülkeyi misafir ettiğini söyleyen Özkara, "Bu organizasyonla hem ticaret yapıyoruz hem de ülkemizi tanıtıyoruz. İnanıyoruz ki misafirlerimiz bizi daha yakından tanıyınca hem ticaretimiz artar hem de birlikteliğimiz. Zirvede gördük ki üye işadamlarımız, ürettikleri mallarını yurtdışına satmak için ciddi gayret gösteriyor. Birçok firmamız ihracat yaptığı ülkelerin sayısını arttırırken kimileri de ilk defa ihracatın kapılarını araladı. Yurtdışından gelen bin 470 firmamın tamamının ithalatçı olması, bu organizasyonun Türkiye ve KOBİ'lerimiz için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Değişen ve gelişen dünya ekonomisinde Türkiye'nin hak ettiği yere gelmesinde bu tür organizasyonların katkı yapacağını inanıyorum." şeklinde konuştu.

İŞ GÖRÜŞMELERİNDEN BAZILARI

Haksat Elektrik, Filipinler'i aydınlatacak: Antalya'dan katılan Haksat Elektrik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Hamamcıoğlu, Filipinler'den gelen firmayla yaptığı görüşme neticesinde 1,5 milyon dolarlık ışıklandırma sistemi ticareti için ön anlaşma imzaladı.

Kamerun'a briket tesisi kuracak: İzmir'den katılan Akgül Makine Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akgül, Kamerun'dan gelen firmayla briket tesisi kurmak için ortaklık anlaşması imzaladı.

İlk ihracatını Yemen'e yapacak: İzmir'den katılan Erbay Pen Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Canıtez, ilk ihracatını Yemenli firmaya, ayda 20 bin metrekare doğrama satarak yapacak.

Zimbabwe'ye mobilya gönderecek: Aydın'dan katılan Temeller Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Temel, Zimbabwe'den gelen firmayla yaptığı görüşmeler neticesinde, oturma grubu ve kanepe satışı için ön anlaşma imzaladı.

Brezilya'nın zincir mağazalarına mobilya gönderecek: İzmir'den katılan Dekomo Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Bedirhan Turan, Brezilya'dan gelen ve bütün ev mobilyalarından almak isteyen, mağaza zincirleri sahibi bir firmaya ilk etapta bir konteyner mal gönderecek.