Ali Budak- Türkiye’de süt üreticisi artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günler yaşıyor. Artan girdi maliyetlerinin süt fiyatlarına yansımamasından şikayet eden üretici, dünya ile aynı koşullarda rekabet etmek istediklerini belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, ‘Süt üretiminde ineklerin beslenmesi için gerekli olan saman, yonca gibi ana ürünlerin maliyetlerinde yüzde 70’e varan fiyat artışı oldu. Raflarda da bu fiyat artışı görüldü. Bütün bu gelişmelere rağmen üreticiden alınan sütün fiyatı yüzde 8 arttı’ diye konuştu.


‘İthalat politikasıyla sadece gün kurtarılır’


Son dönemde kaygılandıran bir ithalat politikasının izlendiğine dikkat çeken Eskiyörük, şöyle devam etti: Türk çiftçisinin dünya çiftçisi ile rekabet edebilme şansı yok. Çünkü dünyanın en pahalı mazotu, gübresi, tohumu nedeniyle dünya fiyatları ile baş edemiyoruz. Dünyayla aynı koşullar sağlansa, Türk çiftçisi dünyaya kafa tutar. Bugünkü hükümetin ithalat ile açığı gidermeye çalışması bizi kaygılandırıyor. Bu oldukça tehlikeli bir yaklaşım. Günden güne daha da üretemez hale gelebilir ve daha çok ithalata bağımlı hale gelebiliriz diye ithalattan vazgeçilmesini istiyoruz. Üreticiyi güçlendirmeden, üretimini artırmadan tüketiciyi kurtaramazsınız. Tüketicinin ithalat politikası ile gün kurtarılır ancak yarın karartılır. Tüketici gelecek yıllarda daha pahalı gıda almak durumunda kalabilir diye kaygı içerisindeyiz. Türkiye bu ithalat politikalarından vazgeçmeli. Bırakın tüketici bir sene mağdur olsun, bir sene mağdur olabilir ancak üretim artırıldıktan sonra mağduriyet çok daha kolay giderilebilir.


Yarınlar için kooperatifleşme sağlanmalı


Türk tarımında sancıların giderilmesi için kooperatifleşmeyi oluşturmak gerektiğine ve ancak bu sayede kurtuluşun mümkün olduğunu belirten Eskiyörük, ‘Hangi açıdan bakarsanız bakın bugün Türkiye’de kayıt dışı sorunu var. Bu nedenle üretim verilerine sahip değiliz. Elimizde üretim verileri olmadan, üretimi planlayamayız. Üretimi planlamadan da fiyat istikrarını sağlayamayız. İnişli çıkışlı fiyat dalgalanmalarından, üretici, tüketici, milli ekonomi kaybediyor; ithalat şirketleri, yabancı çiftçiler kazanıyor. Bugün Avrupa’dan müthiş bir hayvan ithalatı var ve Avrupalı çiftçi bayram ediyor. Bu nedenle kooperatifleşme sağlanmalı. Sağlamadan üretim maliyetlerini düşüremeyiz. Sadece ekonomik değil sosyal açıdan da baktığımızda kooperatifleşme olmadan köyden kente göçü önleyemeyiz. Yoksa şuan ki gibi küçük üreticiler bir bir yok olmaya devam eder. Daha yaşanır bir Türkiye için köyden kente göçü engellemeliyiz, bunun için de köylümüzü kooperatif çatısı altında birleştirerek sürdürülebilirliği sağlamalıyız’ ifadelerini kullandı.