Vergi Usul Kanunu'na göre ev kiralama durumunda eğer kira bedeli 500 TL'nin üzerinde ise bu miktarın banka veya PTT üzerinden yatırılması gerekiyor. Eğer bedel 500 TL'nin altında ise elden verilebilir. Ancak  söz konusu işyeri olduğu zaman kira bedeli ne olursa olsun kiranın banka üzerinden ödenmesi gerekiyor.

Maliye'nin getirdiği bu zorunluluğun nedeni ise kayıtdışılığın önüne geçmek. Eğer kiranızı banka veya PTT üzerinden ödemiyorsanız ve bu tespit edilirse 'Özel usulsüzlük cezası' kesilir. Bu durumda ise sadece mülk sahibi değil, kiracı da sorumlu tutuluyor. Bankaya yatırmayanlara uygulanacak ceza ise bankaya yatırılmayan her bir kira tutarının yüzde 5'i oranında uygulanıyor.

Kiralanan yer ev ise ceza sadece ev sahibine kesiliyor. Ancak kiralanan yer bir işyeri ise bu ceza hem esnafa hem de kiracıya ayrı ayrı kesiliyor.

Kiranın elden ödenmesi konusunda özellikle esnaf dikkatli olmalı. Bazı durumlarda sadece banka tahsilat makbuzu, kirayı banka aracılığıyla ödediğinize delil olmayabilir. Dolayısıyla, işyeri kirası ödeyenlerin ileride cezai yaptırımla karşılaşmamaları için, banka dekontları ile yetinmemeleri, kiraya veren.kişi mükellef ise fatura, mükellef değilse ayrıca gider pusulası düzenlemeleri öneriliyor. Maliye'nin görüşü bu yönde.

 ANAYASA MAHKEMESİ DE ONAY VERDİ

Konuyla ilgili başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi de kiranın banka veya PTT üzerinden yatırılmaması durumunda buna kesilen cezanın Anayasa'ya aykırı olmadığını belirtti. (Posta)