Mehmet Akif Çakmak - İzmir Ticaret Odası Kasım ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a İzmir'in direkt uçuş sıkıntısı yaşadığını daha önce söylediklerini ifade ederek, "Bakana sesimizi duyuramadık" ifadeleri ile sitem etti. Şubat ayında yapılması planlanan oda ve borsa seçimlerine de değinen Demirtaş, seçim tarihinin değişebileceğini ima etti.

Direkt sefer istiyoruz

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın Ekim 2012 itibariyle toplam yolcu sayısının 8 milyonu geçtiğine dikkat çeken Demirtaş, dış hatlar yolcu trafiğinin ise 2,2 milyonun üzerinde olduğunu söyleyerek, "Özellikle EXPO 2020 adaylığı sürecinde İzmir'den yurt dışına direkt uçuşların eksikliği yaşanıyor. Geçen ay Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a sesimizi duyuramadık galiba. Tekrar ve yüksek sesle ifade ediyorum. EXPO 2020'yi oylayan BİE delegelerini kentimize getirmek için direkt sefer sıkıntısı çekiyoruz. İzmir'den yurt dışına önce Paris olmak üzere yakın coğrafyamızdaki 10 potansiyel şehre daha fazla THY ile doğrudan uçuş istiyoruz" diye konuştu.

Seçimlerde ne olur bilinmez

Odaya yaklaşık 20 yıldır başkanlık eden Demirtaş, "Bu sondan 3'üncü meclisimiz. Ama Türkiye'de her şey değişiyor son meclisimiz de olmayabilir. TOBB nace değişikliğinin duyurusunu almayanlar varmış. Bu değişiklikler yapılarak TOBB'a gönderilecek. TOBB bunları gruplama yapacak ve bize bildirecek. TOBB'un 1,5 milyon üyesi olan bir topluluk olduğunu düşünürseniz ne zaman bunu yaparlar ne zaman gruplar belirlenir bilemiyorum. Kasım bitti, 3 ay sonra seçim süreci başlıyor. Artık uzar mı uzamaz mı bilmiyorum. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, seçimlerin zamanında olacağını söyledikten sonra 3 ay ertelendi. Sonuçta sandık önümüze konacaktır. Yaptıklarımızı yapamadıklarımızı sandıkta karşılığını vereceğiz" şeklinde konuştu.

Lira aşırı değerlenmemeli

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'in en sonunda Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapabilir düzeye yükselttiğine değinen Demirtaş, Türkiye'nin gösterdiği performans ile bu not artımını çoktan hak ettiğini belirtti. Kredi notunun attırılması ile ülkeye döviz girdisinin artacağını dile getiren Demirtaş, "Enflasyon, cari açık ve bütçe gibi riskler var. Bu aşamada Türkiye'ye yüklü miktarda döviz girişi bekleniyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye 1-2 yıl içinde 32 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye gelebileceğini söyledi. Biz bunun 6 milyarını İzmir'e çekmeliyiz. Olumlu havanın tam yakalanabilmesi için sıfırdan yatırımlar çekilmeli. Kredi notumuzun iyileştirilmesinin ihracatçılarımızın rekabet gücünü azaltma riski var. Bu nedenle Türk Lirası aşırı değerlenmemeli. Biz güçlü Türk Lirası, istikrarlı Türk Lirası istiyoruz" dedi.

Kongre turizmi kruvaziyerden önemli

Kongre turizminin önemini vurgulayan Demirtaş, kongre turizmini, İzmir'in olmazsa olmazı olarak niteledi. Ahmet Piriştina'nın "İzmir kongreler ve fuarlar kenti olacak" sözünü hatırlatan Demirtaş, "Şu anda Barcelona'da düzenlenen EIBTM Fuarı'nda standımız var. Bu fuarda ziyaretçilere 2014 yılında kongrelerini İzmir'de yapmalarını ve bundan da ücret almayacağımızı söylüyoruz. Bununla ilgi çekmeye çalışıyoruz. Bunun yararı ise otellerimiz, çarşılarımız, restoranlarımız dolacak. Kongre turizmi kruvaziyerden daha önemli. İstanbul'da 2020 yılına kadar yer yok. Otel fiyatları 800 euroya kadar yükselmiş durumda" dedi.