Mehmet Akif Çakmak- Fas Ankara Büyükelçisi M.Lotfi Aquad, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı makamında ziyaret etti. Geçen hafta Fas'ta yapılan seçimlerde Ak Parti adıyla kurulan partinin iktidara geldiğini söyleyen Aquad, EXPO kararını Fas hükümetinin vereceğini, kendisinin de İzmir'in avantajlarını anlatarak avukatlık görevi üstleneceğini belirtti. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Fas'ın bir önceki seçimlerde İzmir'den yana oy kullandığını ifade ederek Fas'ın desteğinin sürmesini beklediklerini dile getirdi.

İzmir'in avukatlığını yapcağım

İki ülke arasında hem ticari hem de kültürel ilişkilerin artmasını istediklerini söyleyen Fas'ın Ankara Büyükelçisi M. Lotfi Aquad, "Bizim atalarımız 400 yıl önceden buralardaydı, kendi köklerimizin keşfini yapma imkanı bulacağız. Türkiye'nin Fas'la olan ilişkilerini güçlendirmek için buradayız, İzmir'in EXPO adaylığındaki avantajlarını anlatarak bir nevi bu şehrin avukatlığını yapacağım. Ama kararı Fas'ta hükümete geçen Ak Parti hükümeti verecek. Yerel yöneticilerimizin Fas'la olan ilişkilerini temaslarını artırmasında fayda var. Fas hükümetinin Türkiye'ye yönelik desteklerini esirgemeyeceğini düşünüyorum" dedi.   

Başkan Demirtaş ise, bir önceki EXPO'da Fas'ın İzmir'den yana oy kullandığını, önümüzdeki süreçte de yine Fas'tan destek beklediklerini söylerek, "Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı da alarak, 2012'de Fas'a bir ziyaret yapmayı planlıyoruz. 32 milyonluk Fas'la aramızdaki ticaret hacmi 1 milyar doların biraz üstünde, ticaret hacmimiz muhakkak artmalı. Fas'ın destekleri bizim için çok önemli, EXPO 2020 adaylığımızda yine Fas'ın oyunu bekliyoruz. Biz diğer 5 adaya göre Fas'a daha yakınız, tarihten gelen bir kardeşliğimiz var" şeklinde konuştu.