İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz Haziran ayında dünyanın en saygın derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings’in bir kademe yükselterek verdiği yatırım yapılabilir seviye olan kredi notunu korumayı başardı. Değerlendirmede, Büyükşehir’in azalan borcunun ve yatırım harcamalarını kendi kendine finanse etme kapasitesinin etkili olduğu belirtildi. Fitch tarafından 6. kez değerlendirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece kurumdan yine ‘onay’ almış oldu.

İzmir’in aldığı “AA+ durağan” notunun, çok yüksek kredi kalitesi ve çok düşük kredi riski beklentisi anlamına geldiğini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Fitch’in Aralık 2013 tarihli raporuna göre; bir çok ülke için aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti. Büyükşehir yetkilileri, “Fitch Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para kredi notu paralelinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli ‘BBB- durağan’ görünümlü kredi notu ile ‘AA+(tur) durağan’ görünümlü ulusal uzun vadeli notunu teyit ederken, İzmir’in azalan borcu, güçlü faaliyet performansı ve istikrarlı mali yapısının güçlenerek sürdürdüğünü belirtti” bilgisini verdi.

 
Uluslararası fonlara İzmir mesajı

Fitch Ratings’in belediyenin kredi notunu bir kez daha teyit etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Fitch, aldığı kararda belediyemizin güçlü ekonomisi, olumlu borç göstergeleri, güçlü ve derinleşen mali yapımızın etkili olduğunu vurguladı. İzmir'in iki farklı kredi derecelendirme kuruluşundan da ‘yatırım yapılabilir’ notu alması, uluslararası fonlar açısından çok önemli. Aldığımız kredi notu, Büyükşehir Belediyesi olarak basiretli, gerçekçi, hayalci olmayan, ayakları yere basan ve tutarlı politikaların sonucunda mali anlamda attığımız doğru adımların yansımasıdır. Uluslararası platformlarda da onay görmekten gurur duyuyoruz ”dedi.

 
Pozitif bütçe performansı

Fitch’in açıklamasında; değerlendirmede, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin artan vergi gelirleri ve faaliyet giderlerinde kontrolünün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü borç rasyolarına sahip olmasının etkili olduğu ifade edildi. Açıklamanın en önemli noktalarından biri olarak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yılında yüzde 97 bütçe gerçekleşmesiyle, bütçe performansının pozitif trendini sürdürdüğü” ifadesi göze çarptı.

Fitch Ratings’in raporunda, 2014 yılının Nisan ayında uygulamaya geçilecek 6360 sayılı yasaya göre, tüm Büyükşehir Belediyeleri’nin mevcut sınırlarının kendi il sınırlarına genişleyeceğini, İzmir’in 30’a yükselen idari bölge sınırları içerisinde belediye hizmetlerinin artacağı hatırlatıldı. Bu nedenle, İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin yatırım kalemlerinde daha fazla harcama esnekliği sağlamak için önceden tanımlı bütçe düzeylerine göre zorunlu harcama oranını elinde tutarak disiplinli bir duruş gösterdiği bilgisi de yer aldı.

Raporda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013-2015 yılları arasında yüzde 50’nin üzerinde faaliyet marjlarını sürdürmesini ve borç karşılama oranının 1 yıl civarında kalması beklendiği kaydedildi. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun cari gidere oranının 2015 yılına kadar yaklaşık yüzde 45’e düşmesi beklendiği de ifade edildi. 

İstikrarlı yükseliş

Kredi derecelendirme notları değerlendirmesine göre “AA+(tur)”, yüksek kredi kalitesi güçlü ancak ekonomideki değişimlere duyarlı olan finansal yükümlülüklere uyma kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor. “BBB-” kategorisi ise iyi kredi kalitesi, elverişli ancak ekonomik koşullardaki değişimlerin etkisine nispeten açık finansal yükümlülüklere uyma kapasitesi olduğunu gösteriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu not artışıyla beraber 2008 yılından bugüne kadar, uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notu görünümleri de dahil olmak üzere 9 basamak, ulusal uzun vadeli kredi notu ise 6 basamak daha artırmış oldu.

 
Moody’s de not yükseltmişti

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si’nin ma­li tab­lo­la­rı­nı in­ce­le­yen ulus­la­ra­ra­sı kre­di de­re­ce­len­dir­me kuruluşu Moody’s Investors Service da, geçtiğimiz Mayıs ayında belediyenin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli “Ba1” olan kredi notunu bir kademe daha yükselterek “Baa3”e,  “A1.tr” olan ulusal uzun vadeli kredi notunu ise “Aa3.tr”ye yükseltmişti.

Moody’s ayrıca, 2012 yılının Haziran ayında da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel para cinsinden ulusal ölçekli kredi notunu iki kademe, yerel ve yabancı para cinsinden küresel ölçekli uzun vadeli kredi notunu ise bir kademe artırmıştı.

Büyükşehir’in kredi notlarının yükselmesinde, İzmir’in bütçe sonuçlarının iyileşmesinin etkili olduğu ifade edilmişti.