Ali Budak-İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Gana Ankara Büyükelçisi Salma Frances Manceel Egaala, Gana Kumasi Belediye Başkanı Osei Assibey Antwi ve beraberindeki heyeti ağırladı. Ziyarette konuşan Gana Ankara Büyükelçisi Salma Frances Manceel Egaala, Gana’da yatırım yapmaları için Türk iş insanlarına çağrı yaptı. Gana’da yatırım yapanların 10 yıl vergiden muaf olma imkânı bulunduğunu kaydeden Egaala, ‘Gana, Batı Afrika’da iş yapmak için en iyi yer. Vergiden muaf. Gelip üretim ve ihracat yapmak için harika bir fırsat. Gayet eğitimli bir insan kaynağımız var. Ürettiğinizin yüzde 70’ini ihraç edebiliyorsunuz. Fabrikanızı Gana’da kurarsanız 400 milyon kişilik Batı Afrika pazarına erişmiş oluyorsunuz. Ülkemiz şu an bütün dünyaya açık ama Türkiye’nin öncelikle gelmesini istiyorum. 15 yıl içinde Türkiye’de çok şey değiştirdiniz. Ganalılar Türklerin elini tutmak istiyor, umarım siz de onların elini tutarsınız. Biz istiyoruz ki Gana’ya gelin yatırım yapın ve bu yatırımlar artsın. Sizinle birlikte çalışmak bizim için çok önemli’ ifadelerini kullandı.


‘Gana, fırsatlar ülkesi’

2013 yılında Gana’ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve bakan düzeyinde görüşmeler yaptığını belirten Ekrem Demirtaş, Gana heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, ‘Gana, Türk yatırımcılar için önemli bir ülke konumunda bulunuyor. Gana bizim için çok önemli bir ülke. 2013 yılında Gana’ya güzel bir seyahat yapmıştık. Güzel bir ülkeniz var. Gana bir fırsatlar ülkesi. Batı Afrika’nın bir ticaret merkezi. Bu ziyaret vesilesiyle İzmir kamuoyu Gana’daki fırsatlardan haberdar olacaktır. Biz de duyurusunu yapacağız. İnşallah önümüzdeki yıl Gana’ya bir ziyaret daha yaparız’ dedi.

Hükümetten yatırım güvencesi

Gana’nın kurulduğu günden bu yana Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olduğunu belirten Egaala, sözlerini şöyle sürdürdü: Diplomatik anlamda üst düzey ilişkilere sahibiz çünkü iki ülke arasında cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaretler oluyor. Bu ziyaretler dışında iki ülke arasında imzalanmış pek çok anlaşma var. Tüm bu imzalanan belgelerin tamamlanması için birlikte çalışmalıyız. İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirerek bunu sağlayabiliriz. Gana, Batı Afrika’da iş yapmak için en iyi yer. Çünkü Gana’daki halk Türklere karşı sıcak ve misafirperver. Aynı zamanda Batı Afrika’daki en duyarlı ülke. Çünkü savaş geçmişimiz yok ve demokratik bir ülkeyiz. Oylama ile hükümetimizi değiştiriyoruz. Aynı zamanda Gana Hükümeti koruyan kanunlarla devreye giriyor. Hükümet bizzat sizin yatırımlarınızı koruyor. Gana’da yatırımları koruma kurumumuz var ve aynı zamanda yatırımcılar için de bir alan var.

‘Türk yatırımcılar gelsin’

Gana’da yatırım yapanların 10 yıl vergiden muaf olduğuna vurgu yapan Egaala, ‘Vergiden muafız. Gelip üretim yapıp ihracat yapmak için harika bir fırsat. Gayet eğitimli bir insan kaynağımız var. Ürettiğinizin yüzde 70’ini ihraç edebiliyorsunuz. Fabrikanızı Gana’da kurarsanız 400 milyon kişilik Batı Afrika pazarına erişmiş oluyorsunuz. Özel iştirak daha fazla. Yeni bir ülke olduğumuz için neredeyse her şeye ihtiyacımız var. Ne kadar erken gelirseniz o kadar iyi fırsatlar yakalarsınız. Ülkemiz şu an bütün dünyaya açık ama ben Türkiye’nin öncelikle gelmesini istiyorum. 4 yıl önce Türkiye’ye geldiğimde İzmir’i de ziyaret etmiş ve Türkiye’ye aşık oldum. Bu ülkeye büyükelçi olacağım hayalimde bile yoktu. Bugün büyükelçi olarak buradayım; aşık olduğum ülkeye büyükelçi oldum. Türkçeyi öğrenmeye de başladım. 15 yıl içinde Türkiye’de çok şey değiştirdiniz. Ganalılar sizin elinizi tutmak istiyorlar umarım siz de onların elini tutarsınız. Biz istiyoruz ki Gana’ya gelin yatırım yapın ve bu yatırımlar artsın. Sizinle birlikte çalışmak bizim için çok önemli’ ifadelerini kullandı.

“Çok farklı iş imkanları var”

Türkiye’yi defalarca ziyaret ettiğini söyleyen Gana Kumasi Belediye Başkanı Osei Assibey Antwi, ‘Sadece politikacı değil aynı zamanda iş adamıyım. Kumasi de Batı Afrika için bir ticaret merkezi konumunda. Ulaşımı kolaylaştırmak için havalimanının modernizasyonu da yapılacak. Bu bölgede oteller ve alışveriş merkezleri de yer alacak. Üniversiteler sayesinde işçi kapasitesi sorun değil. Bu nedenle iş adamlara buraya gelip bir üretim tesisi kurabilir. Türkiye iş alemini kakao üretimi yapması için ülkemize davet ediyoruz. 40 yıl önce sadece bir firma vardı kakao üretimi yapan. Şu anda kakaonun konulduğu çuvalları da yapan bir firma var. Onu bile kursanız bunun bir faaliyet alanı olur şehrimizde. Altın işleme yatırımcılarına da ihtiyacımız var. Altın işlenir ve ziynete dönüşürse daha fazla kar getirir. Elmaslarımız var ama biz bunu kesip işleyemiyoruz. Kapı ve mobilya üretimi ile ilgili bir iş alanı da düşünebilirsiniz. Bizim bol miktarda kerestemiz de var. Bunları işleyip satabilirsiniz. Plastiği de işlemek için yatırıma ihtiyacımız var. Her konuda yatırımcıya ihtiyacımız var’ ifadelerini kullandı.