Simge Özden-Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin gıda fiyatlarındaki değişikliği ve mevsimselliği minimize etmek amacıyla hallere soğuk depo yatırımı yapılacağını açıklaması üzerine, İzmir Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği (İZKOMDER) Başkanı Orhan Doğan 'Belediyemize bunun için talebimiz her zaman oluyordu. Umarım en kısa zamanda gerçekleşir' dedi. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi sebze ve meyve fiyatlarındaki fire zararlarını düşürmek için içeride soğuk hava depoculuğuna, soğuk zincire teşvik vereceklerini bu ürünlerin ihracatında da kırmızı hat uygulamalarını bir iki ay içinde minimize edeceklerini söyledi. Bakan Tüfenkçi meyve ve sebzede mevsimsel değişikliğin meyve sebzeleri çok etkilediğinin altını çizerek, yüzde 25 'lere varan firenin fiyatlara etkisini azaltmak istediklerini belirtti. İZKOMDER Başkanı Orhan Doğan, 'Bu zorunluluk zaten hal kanunlarında var. Belediyelerin hallerde mutlaka soğuk hava deposu bulundurması gerekiyor. Belediyelere bir süre verdiler. Bu süre zarfında eğer yapılmazsa bakanlık tarafından ceza kesileceğine dair bir kanun var. Biz bunu daha önce de dile getirmiştik. Büyükşehir Belediye Başkanına da söyledik. Yazılı ve sözlü olarak bazı yerlere bildirdik. Yasa gereği hallerde bunları yapmanız gerekiyor. Yapılmaz ise eğer ikinci cezadan sonra kapatmaya kadar gidiyor. Bu da büyükşehir prestijini kaybettirir' demiştik. Ancak buna rağmen herhangi bir çözüm şu ana kadar yapılmadı' dedi.

Avrupa standartı 

Soğuk hava depolarının olmasının hale gelen meyve ve sebzelerin çürümesini engelleyeceğinin altını çizen Doğan, 'Bu yapılacak şey kamu yararına olacak. Fireyi azaltacak. Gelen meyve sebzelerin yüzde 30'u çöpe gidiyor. Bu da yüzde 30'un çöpe gitmesini engeller ve ekonomiye katkı sağlar.Ticaret ve üretim yapan kişlerin menfaatine olan bir şey. Avrupa ülkelerinin hepsinde soğuk hava depoları var. Türkiye'de maalesef yayılmış değil. Çoktan başlaması lazımdı. Geç kalınmış bir uygulama. Soğuk hava deposunun olması hale daha fazla mal demek. Daha çok malın girmesi ise daha fazla sebze meyvenin kayıt altına alınması demek. Bu da sebze meyveyi kayıt altına almaya yönelik bir şey. Hal dışında satılan sebze meyvelerin yüzde 70'i kayıt dışı. Haldeki meyve sebzeler kayıt altında, diğer taraftan kontrol edilemiyor. Aynı zamanda kayıt dışılığı önleyecek' dedi.

Herkes fatura alsın

Başkan Orhan Doğan sözlerinin devamında, 'Mal kaç paraya alınıyorsa meyve sebzede bir kar oranı belirlensin. Yetkili bir isim gidip faturayı kontrol etsin. Malı kaç paraya aldıysa maksimum kar oranı neyse onun üzerinde satmasın. Şu anda serbest ama gidip tarladan 1 liraya alıyor gidiyor 5 liraya satıyor. Başka birisi de aynı ürünü 3 liraya satıyor. Halcinin kar oranı belli. Alınan komisyon da yüzde 5 yüzde 8 arası. Adam gidip tarladan 1 liraya alıp 3 liraya satıyorsa bu halcinin suçu değil. Herkes fatura aldığı ve kar oranı belli olduğu zaman kayıt dışının da önüne geçilecek' dedi.