İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in Anadolu ile değil Avrupa şehirleriyle yarıştığını belirterek, şehrin başta tarım ürünleri olmak üzere hemen her sektörde avantajları olduğunu vurguluyor.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş kriz beklentisine ilişkin, "Türkiye dünyanın yükselen yıldızı. Amerika'nın temerrüte düşmekten son anda kurtulması, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin ekonomik sorunlarla boğuşması, birçok ülkenin kredi notunun düşmesi söz konusu oldu. Kriz yaşamaz denilen ülkelerde kriz var. Türkiye ve Çin'i farklı değerlendirmek lazım. Türkiye ve Çin gelişiyor. Türkiye 2008 krizinde yeni pazarlara yöneldi. Yönünü Avrupa'dan farklı ülkelere çevirdi. Türkiye'nin bugününden de yarınından da endişeli değiliz. Karamsar ve kötümser değilim" diyor.

İşsizlik, cari açık gibi birçok riskin varlığını inkar etmeyen Demirtaş, "Riskler tabii ki var. Çari açık sorunu var. İthalatın, ihracatı karşılama oranı sürekli düşüyor, bu sorunlar da ekonomimizin önemli sorunları. Bunları göz ardı edemeyiz, ancak diğer ülkelere baktığımızda iyi durumdayız. Bir zamanlar borç batağındaki Türkiye bugün kendini sıksa IMF'ye borcunu öder. Ekonomimizin geçmişteki sıkıntıları dolayısıyla vergi sorunu yaşanmıştı. 6111 sayılı yasayla elde edilen artı gelirle 2010'a göre 2011 bütçesi fazla verdi. Özelleştirmenin devamı gelecek, 2 -B konusu var, yeni yerler değerlenecek. Kayıtdışı ekonominin üzerine gidilmesi konusunda kararlı bir tavır var. Bütçe disiplini uygulanabilirse Türkiye sorun yaşamayacak. Türkiye bölgesel değil, küresel güç olacak" şeklinde konuşuyor.

Ekonominin %20'si İzmir kaynaklı

2023 yılı hedeflerinin önemli olduğunu belirten Demirtaş, "İzmir'in iş dünyası 'Yıl 2023 Türkiye küresel güç' sloganını bir arama konferansında 2008'de söyledi. Biz hükümetin hedefini daha önceden koymuştuk. Hükümetin 500 milyar dolar ihracat hedefi varsa, biz İzmir olarak bunun yüzde 20'sini gerçekleştirmeliyiz. Çünkü Türkiye ekonomisinin her dönemde yüzde 20'si İzmir kaynaklıdır" diyor.

Bu hedefin İzmir için ulaşılmaz olmadığını belirten Demirtaş "100 milyar dolar ihracat yapmalıyız. Bunun için dünyanın her pazarına küçük ya da büyük girmeliyiz. Hangi ülke olursa olsun bütün ülkelerle ticaretimizi katlamalıyız" şeklinde yorum yaptı.


Başbakan'ın israfa kaçmayın vurgusu yaptığını belirten Demirtaş, "Biz üyelerimize hep ihtiyatlı olalım diyoruz. Başbakan'ın dediği gibi israfa kaçmadan, bütçene göre harcayacaksın. Ürettiğini satmadan sanayi yaşayamaz, ürettiğini satın alan olmazsa fabrikalar durur, işçiler çıkarılır. Bu, kriz ortamıdır. Biz hep durmayı değil, ihtiyatlı olmayı öneririz" şeklinde konuştu.

İhracatı artırmak için yapacakları konusunda "Dış fuarlara katılım ve ihracata yönelik toplantılara destek için bütçemizi oda olarak 4 kat artırdık. Üyelerimizin uçak biletlerini alıyoruz, otellerde yer ayırtıyoruz, standlarını kiralıyoruz" dedi.

70 bin üyeleri olduğunu ve bunların ürettiklerini en iyi şekilde pazarlamalarının şart olduğunu belirten Demirtaş, "İzmir'in her sektörde avantajı var. Son yıllarda dünyanın da çok önemsediği konu tarım ve tarım ürünleri. İzmir bu konuda çok avantajlı. Ayrıca oto sanayi, konfeksiyon, mobilya sektörleri çok gelişmiş durumda. İzmir'de eğitim sektörü de çok gelişti. İzmirli işadamları olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın tüm yurtdışı hamlelerine katılıyoruz. Her uçakta İzmirli işamları var. Dünya kazan Bakan Zafer Çağlayan kepçe, sayesinde İzmir'in ihracatını 5'e katlayacağız" dedi.

İzmir'in kurtuluşunun EXPO olmasının abartılı bir yorum olacağını belirtiyor ve ekliyor: EXPO çok önemli. Yıllarca hükümetler bunu anlamadı.

İzmir milletvekillerine ilişkin, "Üç yıl önce Başbakan'dan yatırımcı ve yaptırımcı bakanları İzmir'den aday göstermesini istemiş, hatta Binali Yıldırım'ın adını da vermiştik. EXPO için yatırımların yüzde 70'i Binali Yıldırım'a bağlı. Turizm de İzmir için çok önemli" diyor.

AK Parti'nin 35 projesinden yola çıkan 5 proje olduğunu belirten Demirtaş, "Bizim için öncelikli olan EXPO ve kruvaziyer limanı. EXPO sayesinde İzmir'e sihirli değnek değecek" şeklinde konuşuyor.

Türkiye demir çelik üretiminin üçte birinin İzmir'de olduğunu ve aynı şekilde kimya sektörünün de üçte birinin İzmir'de olduğunu belirten Demirtaş, "İzmir Anadolu kentleriyle yarışmıyor, İzmir Avrupa kentleriyle yarışıyor. Türkiye topyekün kalkınmalı. İzmir olarak biz Hazine'den bir lira alabilmek için 4 lira 22 kuruş vergi ödüyoruz. bunun için de üzülmüyoruz. Keşke ülkemiz topyekün kalkınsa. İzmir'de 18 sanayi bölgesi var. Anadolu illerinde 3-4 sanayi bölgesi olsa haber oluyor" diye konuştu.

"İzmir'e vurmak moda oldu" diyen Demirtaş, "İzmir yaşanılacak şehir. İzmir'de yaşayıp da keyif almayan yok. Bu şehrin ruhu var, herhalde ondan..." diyor.


2006'dan önce İzmir'de turist olmadığını belirten Demirtaş, "Artık var, sayı artıyor. Bu yıl kruvaziyer turizmiyle 650 bin turist gelecek toplamda. Bu rakam geçen yılın iki katı. İzmir Limanı yenilenecek. Çandarlı Limanı yapılacak. İzmir olarak dünyanın en çok turist gelen ilk 20 kentinden biri olmayı hedefliyoruz. Bakan Günay da buna inanıyor" diyor.

Turizmin neden gelişmediğini şöyle açıklıyor Demirtaş: Alanların çoğu SİT alanı ve arkeolojik SİT. Turizm tesisimiz eksik. Bu da değişiyor, 2-B çıkıyor. İzmir yıllardır Çeşme bölgesini koruyor. Çok katlı yapılaşma yok o bölgede. Herşey dahil sistem de yok. Koruyarak kullanma anlayışı gelmeli. Bunu yapabilecek bir bilinç var İzmir bölgesinde.


İzmir'in CHP kalesi olmadığını belirten Demirtaş, "Burhan Özfatura'nın 2 dönem bu şehirde belediye başkanlığı yaptığını unutuyor bu yorumu yapanlar. Bir zamanlar Adnan Menderes'in de kalesiydi. İzmir hiçbir konuda tutucu değildir. Halk tutum değiştirir. Aziz Kocaoğlu'nu sevdi halk ve oy verdi. İzmir potansiyelini doğru kullanamıyor diyenlere 'evet doğru' derim. Mesela İzmir'in termal kaynakları var. Bunları Afyon kadar iyi kullanamıyor. Yıllarca İzmir'e direkt uçuş azdı. İzmirli işadamları olarak 111 kişi havayolu şirketi kurduk, bu şirket işadamlarını memmun etmedi ama İzmir'i uçurdu. Adnan Menderes Havalimanı Türkiye'nin ikinci büyük havalimanı. Hani İzmir geri kalmıştı?" şeklinde konuştu.

Binali Yıldırım'ın çok kararlı olduğunu belirten Demirtaş, "İzmir başaracak, önümüzdeki dönemde çok öne çıkacak" şeklinde konuşuyor.