Gülçin Karaegemen - Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarının adeta sinek avlaması, satıcıları hayal kırıklığına uğrattı. Başka şehirlerden hayvanlarını satmaya gelen tüccarlar, umduklarını bulamadıklarını belirterek, satışların geçen yıllara oranla düştüğünü söylediler. Kars'tan hayvanlarını satmak için İzmir'e geldiklerini söyleyen ve yaklaşık 20 gündür hayvanlarla birlikte yatıp kalktıklarını belirten 75 yaşındaki Fehmi Üstdemir, "Günlerdir hayvanların arasında yatıp kalkıyoruz. Ancak pazara gelip giden müşteri yok. Artan yem, ulaşım, gibi masrafları karşılayamıyoruz. Kiraladığımız yerlerin bedeli 2 bin liradan başlıyor. Buraya gelen herkes perişan halde. 20 günde bir tane hayvan satamadım. Adam benden kirasını istemeye geldiğinde ne vereceğim? Biz köylü olarak ölmüşüz. Kira için verecek param yok" dedi. Hayvan pazarı arazilerini, arsa sahiplerinin ihale yolu ile şahıslara kiraladığını anlatan Üstdemir, "Bizde bu şahıslardan alıyoruz. Bu alanları belediye kiralasa ve köylüye ucuz olarak verse, biz bu kadar mağdur olmayız. Hayvan pazarı alanlarını kişilerin değil kurumların almasını istiyoruz" diye konuştu.

'Bu nasıl iş?'

Uzundere hayvan pazarında büyükbaş hayvan satıcılığı yapan Enver Mifçeoğlu ise, geçen seneye oranla hayvan fiyatlarının daha düşük olduğunu ve geçen seneden kalan angusların hala satıldığını savunarak, "Fiyatlara rağmen bu sene insanlar hayvan almıyor. İthal etin durması lazım. Böyle giderse Türkiye'de hayvancılık biter. Yem, saman, çoban, çadır yerleri, ulaşım masrafları çok yüksek. Hayvanları satamayıp memleketimize geri dönüyoruz. Bu nasıl iş" dedi

Çevre halkı çamaşır asamıyor

Karabağlar İlçesi Özgür Mahalle Muhtarı Erdoğan Kalkan, belediyenin işleri üstlenmediğini ve insanların hayvanların içinde uyuduğunu belirterek, "Belediye üstlenirse yatacak yerler, su, elektrik, düzenli şekilde sağlanır. Buradaki insanlar mağdur olmuş durumda. 240 çadır var ama her çadırdan 5-6 hayvan anca satıldı" diye ifade etti. Uzundere halkı ise, kokudan rahatsız olduklarını söyleyerek, "Hayvanların kokusu evlerimizin içine kadar giriyor. Bu koku ile yaşamak mümkün değil. Çamaşır asamıyoruz, eşyalara koku siniyor. Camlar, kapılar kapalı otursak bile kokuyu engelleyemiyoruz. Bu durumdan çok rahatsızız. Çocuklarımızın sokakta oynaması da mümkün değil çünkü etraf hayvan atıklarıyla dolu. Sağlığımız açısından da bu durumdan biran önce kurtulmak istiyoruz" diye konuştular.