Bütçede, “gizli hizmet giderleri” başlığı altında kaydı tutulan örtülü ödenekten, 2012 yılında 1 milyar 175 milyon lira harcanmıştı.

2014’TE 2.2 MİLYAR TL


Başbakan’a 2014 yılında harcaması için, bütçe kanunu ile 2014 yılı bütçesinin “binde 5’i oranında” yani 2.2 milyar TL ayrıldı.
Örtülü ödenek harcamaları, 2013’te “rekor” kırdı.
Örtülü ödenekten yapılan harcamalar; MİT’in, 5 Bakanlığın, Cumhurbaşkanlığı’nın ve TBMM’nin ödeneğinden bile fazla!

HESAP VERME YOK

Örtülü ödenek; “kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Hükümet icapları için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulan ödenektir”.
Başbakanlık ve diğer ilgili idare bütçelerinde yer alan örtülü ödeneklerin kullanılma yeri, giderin kimin tarafından yapılacağı, hesapların tutulma ve kapatılma yöntemi, gideri yapanın değişmesi halinde yeni yetkiliye hangi belgelerin aktarılacağı Başbakan tarafından belirleniyor.
Başka bir anlatımla, ülke yararı için yapıldığı gerekçesiyle, örneğin 50 milyon liralık bir ödeme, nereye ödendiği dahi bir yerlere yazılmadan, ileride belge ibrazı da gerekmeden yapılabiliyor.

Kısacası; örtülü ödenekten yapılan harcamalar nedeniyle, Başbakan’ın kimseye “hesap verme mecburiyeti yok”. (Sözcü)