Kırmızı ette yaşanan fiyat sıkıntıları sonucu et ithalatına gidilmesi konusunda tartışmalar sürerken en az tavuk eti kadar hindi eti de alternatif olarak yükseldi. Talebin giderek arttığını söyleyen sektör temsilcileri, yurtiçinde tüketimin buna rağmen istenen boyutta olmadığını dile getirdi.
Türkiye'nin ilk hindi yetiştiricisi Bolca Hindi Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram, son iki yıldır hindi etinin kırmızı ete alternatif olmaya başladığını dile getirdi. Hindi etinin sağlık açısından öneminin yanı sıra fiyatının uygunluğunun da göz önünde bulundurulduğunu söyleyen Erbayram, "Kırmızı etin yaklaşık yarısı fiyatına satılan hindi eti artık sadece yılbaşlarında rağbet görmüyor. Satışlarının yılın 12 ayına yayıldığını görüyoruz. Biz kendi firmamızdan örnek verecek olursak Temmuz ayında yılbaşından daha çok satış yapabiliyoruz" dedi.
İhracat olursa üretim  artacak

BanvitA.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener hindi etine olan talebin yılın 12 ayına yayıldığını doğrulayarak "Yılbaşı öncesindeki 10 gün satışlar artsa da toplam hindi üretiminin ancak satılıyor" diye konuştu. Kırmızı ette düşüşten hindi etinin yeterli payı almadığına işaret eden Görener, "Çünkü ülkemizde büyükbaşta kişi başına tüketim 12, piliç etinde 17 kilogramın üzerindeyken hindi eti ise yaklaşık 400 gram civarında. Görener ihracatla ilgili olarak ise şunları söyledi: "Sektörümüze AB ihracat kapılarının tamamen açılmasıyla birlikte, hindi üretiminde de artışı öngörüyoruz. Böylece iç pazardaki tüketim oranlarında ilerleme yavaş bile olsa, ihracat kanalı ile ülkemizdeki hindi eti üretimi de artırılabilir düşüncesindeyiz."

"AB'ye ihracatı bekliyoruz"


Kırmızı et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte toplu yemek hizmeti veren firmaların hindi etine yöneldiğini ve külbastıdan döner çeşitlerine kadar pek çok çeşidi hindi eti ile yaptığını söyledi. Son iki yılda 10 yıllık beklentilerinin karşılanmaya başladığını, üretimin 35-40 bin tonlardan 50 bin tona kadar çıktığını da anlatan Erbayram, "Üretimin yüzde 25'ini biz yapıyoruz. Sektördeki üreticiler olarak Avrupa Birliği ve Rusya'ya ihracat kapılarının açılmasını bekliyoruz. Gerek tavuk gerekse de hindi etinde ihracat yaptığımız Ortadoğu  ülkeleri bizim kalitemizi tescil etmiş bulunmakta" diye konuştu. Erbayram, "Özellikle orta yaş üstü nüfus için kolesterol oranlarının düşük olması avantajını taşıyan hindi etinin gelişmiş ülkelerdeki yıllık tüketimi kişi başına 7 ila 15 kilogram arasında seyrediyor. Türkiye'de ise 500 gramı bulmuyor. Bu oranın yükseltilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Pınar: Yıl boyu raftayız

Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş.'den Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada da "Ülkemizde sadece yılbaşı ile ilgili olarak akla gelen hindi, sağlık ve lezzet değerleriyle, düşük yağ ve kolesterol oranı, taşıdığı yüksek protein ile yılın tamamında raflarda yerini almakta ve kırmızı et fiyatlarında yaşanan fiyat artışından olumlu yönde etkilenmektedir" denildi.