İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, hipermarketlerle tedarikçi firmalar arasında geçmişten bu yana çeşitli anlaşmazlıklar yaşandığını, ancak son dönemde mahkemelere yansıyan anlaşmazlık sayısında önemli bir artış olduğunu söyledi.

Hipermarketlerin de İzmir Ticaret Odası üyesi olduğunu, tüm üyelere eşit yaklaşım içinde bulunduklarını, bugüne kadar yaşanan anlaşmazlıklara çözüm üretmeye gayret ettiklerini belirten Demirtaş, son dönemde ticari ahlaka uymayan davranışların bu konuda kendilerini tavır almaya zorladığını ifade etti.
 
Demirtaş, şöyle konuştu: "Ticari ahlaka uymayan davranışlardan bıktık, artık bıçak kemiğe dayandı. Sanayiciyi maliyetler, pazar ve rekabet koşulları zaten zorluyor. Bir de hipermarketlerin çok fazla iskonto istemesi, sözleşme dışı faturalar kesmesi mal veren sanayicinin bırakın kar etmesini maliyetinin altında mal satmasına neden oluyor. Yıllardır devam eden bu süreç artık sanayiciyi yıldırdı. Üyelerimiz mal satmak için sevinçle gittiği bir yerden canını zor kurtararak çıkıyorsa bu sistemde bir yanlışlık var demektir."

 Halen hipermarketlerle çalışmaya devam eden bir çok şirketin çaresizlik içinde olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:
 "Hiçbir kuruma ya da satış ağına karşı görüşümüz yok. Bir şekilde karşılıklı rıza ile yapılan sözleşmelere dayalı olarak yapılan eylemler için de söylenecek bir şey yok. 'Sözleşmeye imza atan işadamı dikkat etsin' denebilir. Ama öylesine sözleşme dışı faturalar geliyor ki, 'bu sözleşmede yok' diye itiraz edilmesine rağmen cari hesaplardan düşülmüyor, alacaklar ödenmiyor. Şirketler bankalara mahkum hale getiriliyor. Zarar o noktaya kadar gidiyor ki insan kendisini kurtardığına duacı oluyor.

 Biz ticaretin kuralları içinde yapılmasını istiyoruz. Genellemek mümkün değil ama bu tür davranış içine giren firmaların bu tavrını gözden geçirmesini istiyoruz. Bu tavır değişmediği taktirde tüm perakende sektörü yara alacaktır. Tüm sektörün biraraya gelerek karşılıklı kazan kazan ilkesine uygun şekilde bir sistem belirlemesi gerekiyor."

 Demirtaş, oda olarak uyarı görevini yerine getirdiklerini belirterek, "Bu yanlış davranıştan dönülmezse biz de dava açan üyemizin yanında yer alarak radikal önlemler almak durumunda kalacağız. Hipermarketler de bizim üyemiz, biz hiçbir üyemizin bu tür davalarla karşı karşıya kalmasını istemeyiz ancak ticari ahlakın etkin kılınması yolunda hakkını arayan üyelerimizi destekleriz" dedi.
 
Erdoğan'a anlatacağım
 
Demirtaş, tedarikçilerin özellikle sözleşme hükümlerinde yer almayan hizmet faturalarının kesilmesinden şikayetçi olduğunu, bazı hipermarketlerin haksız faturalara karşı yapılan itirazları kabul etmesine rağmen ödemeyi 3 ay sonraya attığını ifade etti.
 Bu konuda yasal düzenleme yapılacağından umutlu olmadığına da işaret eden Demirtaş, "Bugüne kadar 14-15 taslak hazırlandı. Son olarak Bakan Nihat Ergün ile konunun başbakanlığa sevkedilme noktasında olduğuna ilişkin hususları görüştüm. Konuyu yasa yoluyla değil karşılıklı uzlaşma yoluyla çözmeye çalışacağız" dedi.

 Demirtaş, hipermarket yöneticileriyle görüştüğünü, konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da anlatmayı planladığını ifade etti.